PODZEMLJE SE TRESE! Telefoni ubijenih "škaljaraca" na veštačenju - otkriće sve tajne

Autor:

Hronika

23.01.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki mediji objavili su fotografije sa nadzornih kamera kafića u blizini restorana "Voskopola" u centru Atine, u kojem su u nedelju uveče brutalno likvidirane vođe "škaljarskog klana" Igor Dedović (43) i Stevan Stamatović (43). Na fotografijama se vide četvorica muškaraca u crnim jaknama i sa maskirnim pantalonama koji se kreću ka poznatom atinskom restoranu u kojem su bile žrtve.

RepublikaFoto: youtube.com/Νέα Σελίδα
Mesto zločina

NA VEŠTAČENJU

- Ovo su prve fotografije napadača u momentu dok su se kretali ka žrtvama. Na snimcima se vidi trenutak kada četvorica napadača ulaze u restoran u kojem su bili Dedović i Stamatović, a zatim nakon nekoliko minuta istrčavaju iz njega i beže u nepoznatom pravcu. Kamere u restoranu "Voskopoli" navodno nisu radile, pa nisu ni mogle da usnime trenutak kada su napadači sasuli 24 metaka u žrtve, koje su u tom trenutku večerale sa porodicama - prenose grčki mediji.

Dok potraga za napadačima traje, policija se nada da će odgovore na to ko je pucao na "škaljarce" moći da pronađe u telefonima ubijenih. U pitanju su takozvani specijali, kriptovani telefoni, čije će veštačenje morati da se obavi u inostranstvu.

Šta su specijali

Kriptotelefoni su uređaji sa ugrađenom aplikacijom koja štiti od elektronskog prisluškivanja. Aplikacija se obnavlja na šest meseci ili godinu dana i košta oko 1.000 evra, u zavisnosti od modela telefona.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Da bi razgovor bio zaštićen, oba korisnika moraju imati kriptovane telefone. Pri uspostavljanju veze telefoni međusobno razmene kod za kodiranje razgovora i onemogućuju prisluškivanje razgovora od trećeg lica. Svi na taj način modifikovani telefoni imaju i mogućnost daljinskog brisanja podataka i mnoga druga bezbednosna podešavanja.

- Reč je o telefonima koji imaju zaštićenu komunikaciju i koje kriminalci koriste kako njihovi pozivi i poruke ne bi bili presretnuti, a pritom su i samo korisnici šifrovani, pa im je teško ući u trag, ali nije i nemoguće. Ukoliko policija uspe da dobije podatke iz njega, ne samo da bi to moglo da rasvetli pozadinu ove brutalne likvidacije već bi mogla i da razotkrije sve tajne mafije kada je u pitanju "škaljarski klan". Policija bi mogla da preko njih razotkrije čitavu šemu po kojoj je funkcionisala ova krimi-grupa - kaže dobro obavešten izvor Srpskog telegrafa.

Foto: youtube.com/Ethnos Newspaper
Ubice snimila kamera

ŠEMA DELOVANJA

Naš sagovornik navodi da bi ti podaci bili od koristi ne samo Grcima već svim zemljama u kojima operiše ovaj klan odavde do Južne Amerike.

- Mobilni bi mogao da razotkrije kuda i kako su se kretali Dedović i Stamatović, ko im je pomagao u skrivanju, ko im je pružao zaštitu u Grčkoj, eventualne prepiske o švercu droge, kanalima putem kojih su slate pošiljke i novac, ali i rasvetliti neke likvidacije u proteklom periodu. Nema sumnje da će se čitavo podzemlje tresti zbog ovih telefona - navodi naš sagovornik i podseća da je "škaljarski klan" sarađivao sa mnogim kriminalnim grupama, a da je u najtešnjoj vezi sa kriminalnom organizacijom koju predvodi Filip Korać.

Nestali milioni ubijenih "škaljaraca"

Supruge Stamatovića i Dedovića inspektorima nisu želele da otkriju lokacije na kojima su se skrivali njihovi muževi u Atini. One su tvrdile da ne znaju adrese, ali policija sumnja da time samo žele da spreče policiju da dođe do dokaza koji bi razotkrili ko ih je i na koji način skrivao u Grčkoj, ali i do para koje su "škaljarci" imali kod sebe.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

- Oni su u Grčkoj bili već godinu i po dana. Menjali su stanove na svakih nedelju dana. U restoran u kojem su ubijeni dolazili su često. Zaposleni su ispričali da su odavali utisak bogataša. Za to im je bio potreban ogroman novac, koji su očigledno imali sa sobom. U pitanju su stotine hiljada evra, pa i milioni. Njihovo skrivanje, po svemu sudeći, bilo je skupo. Sad je prava jagma ko će prvi stići do tih para - kaže izvor Srpskog telegrafa upućen u istragu.

Mere zaštite

  • Imaju zaštitu od prisluškivanja
  • Samouništavajuće poruke
  • Fejsbuk, Tviter i Instagram ne mogu da se koriste
  • Pošiljaoci i primaoci su šifrovani
  • Sva druga komunikacija van aplikacije je onemogućena

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading