AMERIKANCI PROTIV IRANA KORISTILI SVEMIRSKO ORUŽJE! Svet u neverici, evo kako se ono koristi i zašto je jedan njegov element OPASAN PO CELU PLANETU (VIDEO)

Autor:

Svet

21.04.2024

09:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američke snage lansirale su Standardnu raketu 3 (SM-3) kako bi oborile iranske balističke rakete. Te rakete koriste se i za "neprijatelje" iz svemira, odnosno van Zemljine atmosfere

AMERIKANCI PROTIV IRANA KORISTILI SVEMIRSKO ORUŽJE! Svet u neverici, evo kako se ono koristi i zašto je jedan njegov element OPASAN PO CELU PLANETU (VIDEO)

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, shutterstock, Tanjug/AP Photo

Ministar mornarice SAD Karlos Del Toro otkrio je da su američki ratni brodovi prvi put koristili protivraketni sistem u borbenim uslovima prošlog vikenda dok su štitili Izrael od iranskog napada.

Američke snage lansirale su Standardnu raketu 3 (SM-3) kako bi oborile iranske balističke rakete. Te rakete koriste se i za "neprijatelje" iz svemira, odnosno van Zemljine atmosfere.

Te rakete su bile deo masovnog napada koji je obuhvatio preko 300 projektila i bespilotnih letelica koje su lansirali Iran i njegovi saveznici.

"Koristili smo SM-2, SM-6, i ovog vikenda SM-3 kako bismo se suprotstavili balističkoj pretnji iz Irana", rekao je Del Toro tokom saslušanja pred Senatskim odborom za odobravanje budžeta za odbranu.

Dva američka razarača, USS Arli Berk i USS Karni, stacionirani na istoku Mediterana, oborili su i uništili najmanje četiri iranske balističke rakete. Detalji o tome kako su to postigli nisu odmah bili poznati.

Prema izveštaju USNI News, ova dva broda su ispalila između četiri i sedam SM-3 raketa da bi presreli iranske projektile. Del Torove izjave potvrdile su da je mornarica upotrebila rakete SM-3.

SM-3 je deo Aegis Combat System-a američke mornarice i koristi kinetičku energiju za uništavanje balističkih raketa u srednjoj fazi leta, čak i van atmosfere. To ga čini jedinstvenim u odnosu na druge protivraketne sisteme.

Postoje različite verzije SM-3 koje se mogu lansirati iz vertikalnih lansirnih sistema na američkim ratnim brodovima. 

Blok I verzije su prvi put predstavljene pre gotovo 20 godina, ali do sada nisu bile korišćene u stvarnim borbenim uslovima.

Ono što ne ide u prilog sadašnjem korišćenju "svemirskog" oružja Amerikanaca je što su njihovi neprijatelji videli s čim raspolažu i sada mogu i oni da se late nečega što možda imaju a što može da izazove masovno krvoproliće na planeti.

Pored SM-3, Izrael je koristio svoj protivraketni sistem Strela 3 za obaranje mnogih od 120 iranskih balističkih raketa ispaljenih na njih.

Izraelski zvaničnici tvrde da je njihova vojska presrela 99 odsto iranskih pretnji, uključujući balističke i krstareće rakete, kao i bespilotne letelice.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading