Iranska opozicija osuđuje napad na Izrael i poziva na ustanak

Autor:

Svet

14.04.2024

00:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iranska Revolucionarna Garda: Teroristi ili Vojska?

Iranska opozicija osuđuje napad na Izrael i poziva na ustanak

Foto: Shutterstock, Pixabay


Iranska Revolucionarna Garda, poznata po svojoj ulozi u unutrašnjim i spoljnim operacijama, često je predmet kontroverzi. Dok je za neke simbol odbrane i nacionalnog ponosa, za druge je teroristička organizacija koja sprovodi nasilje i agresiju širom Bliskog istoka.

Opozicione Ličnosti Osuđuju Iranski Napad Dronovima na Izrael

Iranski napad dronovima na Izrael izazvao je reakcije širom sveta, a istaknute iranske opozicione ličnosti osudile su ovaj čin kao suprotan volji većine Iranaca. Reza Pahlavi, iranski prestolonaslednik u egzilu u Sjedinjenim Državama, istakao je da aktuelni režim iranskog vrhovnog vođe, ajatolaha Alija Hamneija, vodi Iran ka izolaciji i bedi. Pahlavi poziva iranski narod da se suprotstavi režimu i bori za povratak zemlje na put mira i bezbednosti na Bliskom istoku. Afšin Elijan, profesor prava koji je pobegao iz Irana u Holandiju, takođe izražava odlučnu podršku borbi protiv Hamneijevog režima, ističući da iransko stanovništvo osuđuje nasilje i agresiju koju sprovodi aktuelna vlast. Ove reakcije jasno pokazuju duboku podeljenost unutar iranskog društva i političke scene.

Reakcije Iranskih Opozicionih Ličnosti

Reakcije iranskih opozicionih ličnosti na iranski napad dronovima na Izrael jasno pokazuju da postoji snažan otpor prema aktuelnom režimu. Pouria Zeraati, televizijska voditeljka na kanalu Iran International sa sedištem u Velikoj Britaniji, otvoreno naziva Iransku Revolucionarnu Gardu "teroristima", čime dodatno potencira polarizaciju stavova o ulozi ove vojne formacije.

Kao novinar, ne mogu da ne primetim značaj ove reakcije, koja ukazuje na duboke podele unutar iranskog društva i političke elite. Opozicione ličnosti ističu potrebu za promenom i osuđuju režim vrhovnog vođe Alija Hamneija kao glavnog krivca za izolaciju i bedu Irana.

Ovaj događaj i reakcije na njega jasno ukazuju na kompleksnost političke situacije u Iranu i značajnu ulogu koju iranska opozicija ima u oblikovanju javnog mnjenja i političkih tokova unutar zemlje.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading