IRAN OBAVESTIO VLADE U REGIONU: Poznato šta će biti odgovor Teherana u slučaju intervencije SAD u napad na Izrael (VIDEO)

Autor:

Svet

13.04.2024

17:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iran neće napasti američke baze osim ako nisu umešane sa Izraelom u njegov kontranapad.

IRAN OBAVESTIO VLADE U REGIONU: Poznato šta će biti odgovor Teherana u slučaju intervencije SAD u napad na Izrael (VIDEO)

Foto: shutterstock

Iran preti

Iran je obavestio arapske vlade da će napasti američke baze u regionu ako Vašington interveniše posle uzvratnih akcija Teherana protiv Izraela, koje će preduzeti kao odgovor na izraelski udar na iranski konzulat, u Damasku, prenosi američko izdanje Axios, pozivajući se na američke zvaničnike,.

Prema pisanju izdanja, iranske vlasti su takođe rekle vladama susednih arapskih država da smatraju Vašington odgovornim za izraelski napad, uprkos pokušajima SAD da se distanciraju od napada.

Prema proceni američkih obaveštajnih službi, piše Axios, Iran neće napasti američke baze osim ako nisu umešane sa Izraelom u njegov kontranapad. Vašington veruje da Iranci traže ograničen odgovor koji neće dovesti do regionalne eskalacije.

CNN je ranije izvestio da Vašington očekuje od Irana da pogodi mete unutar Izraela i da bi njegovi zastupnici na Bliskom istoku mogli biti uključeni u izvođenje napada.

Podsetimo, izraelski borbeni avioni F-35 izveli su 1. aprila raketni napad na iranski Konzulat u Damasku, što je, prema međunarodnim pravilima, bilo ravno napadu na samu zemlju.

U napadu je poginulo 13 ljudi, uključujući sedam iranskih vojnih savetnika, među kojima i dva visoko pozicionirana iranska generala.

Podsetimo, Iranska revolucionarna garda je jutros zaplenila u Ormuskom moreuzu teretni brod povezan sa Izraelom.

Na snimcima koji su objavljeni na društvenim mrežama vidi se kako se komandosi spuštaju niz uže sa helikoptera Mi-17 i preuzimaju kontrolu nad brodom.

Izraelski mediji ističu da je brod sa kontejnerima MSC Aries plovio pod portugalskom zastavom, ali je bio povezan sa Zodijak grupom čiji je vlasnik izraelski milijarder, Ejl Ofer

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Magvey

14.04.2024 14:49

Ne treba zuriti sa predvidjanjima. Sledeci korak ce biti blokada Ormuza - Ameri bi bili na spisku kasnije.