VELEOBRT MEĐU REPUBLIKANCIMA: Tramp pristao na pomoć Ukrajini, ali pod jednim uslovom

Autor:

Svet

13.04.2024

16:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tramp je mesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije.

VELEOBRT MEĐU REPUBLIKANCIMA: Tramp pristao na pomoć Ukrajini, ali pod jednim uslovom

Foto: Tanjug/AP

Bivši američki predsednik, Donald Tramp, izjavio je danas da će republikanci podržati pomoć Ukrajini u američkom Kongresu, ali samo u obliku zajma.

- Što se tiče zakona o pomoći Ukrajini, mi ga trenutno razmatramo. Razmišljamo da to uradimo u vidu zajma, a ne samo poklona. Nastavljamo da dajemo poklone od milijarde i milijarde dolara - istakao je Tramp.

On je dodao da su mnogo važniji koraci Evrope. 

- Treba da daju novac. Moraju da nam pariraju. Ako to ne urade, biću veoma razočaran - rekao je Tramp nakon sastanka sa predsedavajućim Predstavničkog doma, Majkom Džonsonom, na kojem je razgovarano o pomoći Ukrajini i američkim izborima, prenosi "The Hill"

Tramp je mesecima izražavao skepticizam u pogledu pružanja američke pomoći Ukrajini u njenom ratu protiv Rusije, tvrdeći da podrška Ukrajini nije vitalni američki interes i da Evropa treba da pruži najveći deo pomoći.

Njegovi stavovi su uticali na njegove saveznike u Kongresu, što je otežavalo prolazak pomoći Ukrajini u Domu koji kontrolišu republikanci.

SAD su pružile milijarde dolara pomoći Ukrajini u vidu vojne i humanitarne pomoći, ali su krajem prošle godine ostale bez sredstava koje odobrava Kongres.

Američki predsednik, Džozef Bajden, je više puta upozoravao da je podrška Ukrajini u interesu Sjedinjenih Američkih Država, jer "ako Rusija pobedi Ukrajinu, mogla bi da izvrši invaziju na saveznicu NATO-a što bi uvuklo američke snage u širi sukob".

Senat je prošlog meseca usvojio paket finansiranja nacionalne bezbednosti vredan 95 milijardi dolara, koji je uključivao 60 milijardi dolara pomoći Ukrajini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading