UKRAJINA POTVRDILA: Selo Pervomajsko palo pod kontrolu ruskih snaga! Poginuli hrabri borci 59. brigade!

Autor:

Svet

09.04.2024

22:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske snage preuzele kontrolu nad selom Pervomajsko na jugoistoku Ukrajine

UKRAJINA POTVRDILA: Selo Pervomajsko palo pod kontrolu ruskih snaga! Poginuli hrabri borci 59. brigade!

Foto: Tanjug/AP


Selo Pervomajsko, koje se nalazi na zapadnoj periferiji Donjecka, danas je zvanično preuzeto pod kontrolu ruskih snaga. Jedinice 9. brigade podigle su zastavu Rusije na mestu završetka bitke, čime je okončana višemesečna borba za ovo selo.

Borbe za Pervomajsko trajale mesecima

Borbe za Pervomajsko su započele u avgustu 2022. godine, a selo je postalo jedna od najžarišnijih tačaka u ratu između ruskih i ukrajinskih snaga. Na zapadnoj periferiji sela primećene su ruševine i gust dim, dok je Ukrajina potvrdila gubitak kontrole nad ovim mestom.

Ukrajinski vojni kanal DeepState izveštava o probijanju odbrane 59. streljačkog bataljona i potpunom povratku Pervomajska pod kontrolu ruskih snaga. Pomenuta brigada platila je visoku cenu u pokušaju da odbrani selo, a prema rečima vojnih blogera, ukrajinske snage su se povukle ka susednom naselju Netajlovo, gde se formira poslednja linija odbrane prema Karlovki.

Ruske trupe napreduju u Donjeckom pravcu

Pored Pervomajska, ruske trupe su ostvarile uspeh i kod Krasnogorovke, grada koji se nalazi 20 km zapadno od Donjecka. Na osnovu informacija sa fronta, ruske trupe su ušle u ovaj grad, čime se otvara nova perspektiva na terenu.

Analitičar nemačkog tabloida Bild, Julijan Ropke, navodi da su ruske trupe uspešno ušle u Krasnogorovku i da se pretpostavlja da su zauzele nekoliko stambenih naselja južno i severno od železničke pruge koja prolazi kroz ovo područje.

Ruska ofanziva u Donbasu

Nedavno osvojena Bogdanovka predstavlja još jedan uspeh ruskih snaga u Donbasu, omogućavajući im da napadnu Časiv Jar sa tri strane. Ova nova ofanziva Rusije u Donbasu značajno menja dinamiku na terenu, dok se ukrajinske snage povlače pred napredovanjem ruskih vojnih formacija.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading