POMAŽU GENOCID U GAZI? Jedna država ŽESTOKO OPTUŽILA Nemce, a sada je stigao neočekivan odgovor

Autor:

Svet

10.04.2024

05:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka je negirala da je pomagala genocid u Pojasu Gaze prodajom oružja Izraelu, odgovarajući na tužbu Nikaragve Međunarodnog suda pravde (MSP)

POMAŽU GENOCID U GAZI? Jedna država ŽESTOKO OPTUŽILA Nemce, a sada je stigao neočekivan odgovor

Foto: Tanjug/AP

''Nemačka čini sve što je u njenoj moći da pomogne i izraelskom i palestinskom narodu, i najveći je pojedinačni donator humanitarne pomoći Palestincima'', izjavila je pravna savetnica nemačkog Ministarstva spoljnih poslova Tanja fon Uslar-Glajhen, prenosi Rojters.

Ona je istakla da je bezbednost Izraela prioritet za Nemačku, zbog istorijskih okolnosti i nacističke prošlosti Nemačke.

''Nemačka je naučila iz svoje prošlosti, prošlosti koja uključuje odgovornost za jedan od najstrašnijih zločina u ljudskoj istoriji, Šoa'', rekla je ona, upotrebivši hebrejsku reč za Holokaust, i ocenila da optužbu Nikaragve treba odbaciti zbog slabih dokaza i argumenata.

Nemački advokat Kristijan Tams rekao je pred MSP da se 98 odsto opreme koju je Nemačka od 7. oktobra isporučila Izraelu sastoji od opšte opreme poput zaštitnih prsluka, dvogleda i šlemova.

Nikaragva je juče zatražila od MSP da Nemačkoj nadredi obustavu izvoza oružja u Izrael i da poništi odluku o prestanku finansiranja agencije UN za pomoć raseljenim Palestincima UNRWA, uz napomenu da postoji ozbiljan rizik od genocida u Pojasu Gaze.

'Ne može biti sumnje da je Nemačka bila veoma svesna, da je i dalje veoma svesna, u najmanju ruku ozbiljnog rizika da će biti počinjen genocid u Pojasu Gaze'' rekao je predstavnik Nikaragve Karlos Hose Arguelo Gomez, ocenjujući da je Nemačka prekršila Konvenciju o genocidu iz 1948. tako što je snavdevala Izrael oružjem nakon što su sudije MSP ocenile da postoje izgledi da je Izrael prekršio pojedine tačke Konvencije tokom napada na Pojas Gaze.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading