AMERIČKA CENTRALNA BANKA U PROBLEMU: Gubitak od 114 milijardi dolara otkriven!

Autor:

Svet

08.04.2024

23:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

FED prijavio gubitak od 114 milijardi dolara za 2023. godinu

AMERIČKA CENTRALNA BANKA U PROBLEMU:  Gubitak od 114 milijardi dolara otkriven!

Foto: Daily Mail/Printscreen


Prema izveštaju Federalnih rezervi (FED) za 2023. godinu, ova američka centralna banka prijavila je gubitak od 114 milijardi dolara. Ovo je prvi put da je FED zabeležio negativno poslovanje, a ekonomista Piter Sent Onž iz tink tanka „Heritidž faundejšen” ističe da je ova cifra rezultat prethodnog štampanja triliona dolara za finansiranje zaključavanja tokom pandemije COVID-19, kao i kupovine obveznica, uglavnom državnog duga, u vrednosti od više biliona dolara.

Uticaj štampanja novca na gubitke FED-a

Sent Onž naglašava da je glavni uzrok gubitaka FED-a upravo štampanje ogromne količine novca tokom pandemije, što je dovelo do povećane inflacije i devalvacije obveznica. Kada je FED podigao kamatne stope kako bi suzbio inflaciju, vrednost obveznica je strmoglavo pala, rezultirajući neostvarenim gubicima koji se procenjuju na više od bilion dolara.

Posledice gubitaka i perspektiva budućeg poslovanja FED-a

Ekonomista upozorava da će dugoročno svaki gubitak FED-a opteretiti poreske obveznike, s obzirom da će prethodni prihodi koji su se slivali u državni budžet sada izostati. Sent Onž takođe prognozira da će gubici FED-a nastaviti da rastu sve dok se kamatne stope drastično ne smanje, što bi se moglo dogoditi jedino u slučaju ozbiljne recesije, što bi dodatno povećalo državni dug.

Ova situacija postavlja pitanje dugoročnih posledica i rešenja koja će biti potrebna kako bi se izbegle ozbiljne ekonomske posledice.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading