ISPRAVKA Bajden nije ukinuo Uskrs proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba!

Autor:

Svet

30.03.2024

21:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portal Republika.rs 30. marta 2024. godine objavila je tekst pod nazivom "BELA KUĆA ZABRANJUJE VERSKE SIMBOLE ZA USKRS: Bajden izazvao gnev kod vernika i to ZBOG JOŠ JEDNE STVARI!", koji je portal Raskrinkavanje.ba označio kao prenošenje lažnih vesti.

ISPRAVKA Bajden nije ukinuo Uskrs proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba!

Foto: Tanjug/AP

Celu analizu možete pogledati na linku Raskrinkavanje - Biden nije “ukinuo” Uskrs proglašenjem Dana vidljivosti transrodnih osoba

Naime, portal Republika je u tekstu naveo da je predsednik SAD Džo Bajden izazvao gnev proglasivši da će Uskršnja nedelja zvanično postati Dan vidljivosti transrodnih osoba. Međutim, ova informacija koju je portal Republika objavila u svom tekstu nije istinita, na šta nam je ukazao portal Raskrinkavanje.ba, koji je ovakvu tvrdnju nazvao manipulisanje činjenicama, jer se ovogodišnji datum obeležavanja katoličkog Uskrsa slučajno poklopio sa uobičajnim datumom obeležavanja Dana vidljivosti transrodnih osoba. 

Kako se dalje navodi u tekstu koji je Republika objavila, Bela kuća je "udvostručila reakciju zabranivši verske slike u podnescima dece vojnih porodica koje učestvuju u tradicionalnom događaju uskršnjeg farbanja jaja". Međutim, ova informacija je ocenjena od strane Raskrinkavanje.ba kao dezinformacija, jer se u Beloj kući od 1878. godine održava takozvani “White House Easter Egg Roll” povodom Uskrsa, u okviru tog događaja organizuju se i izložbe uskršnjih jaja koja oslikavaju deca bivših pripadnika/ca Nacionalne garde SAD-a. Oslikavanje jaja regulisano je u skladu sa smernicama koje podrazumijevaju zabranu verske diskriminacije, a verski i politički motivi zabranjeni su na svim uskršnjim događajima u Beloj kući decenijama unazad, samim tim, ova pravila su se primenjivala i pre njega.

 

Portal Republika se izvinjava čitaocima. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading