SUTRA SU PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI! Pored Putina još tri kandidata, a evo lada ćemo znati PRVE REZULTATE

Autor:

Svet

14.03.2024

21:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Počinju predsednički izbori u Rusiji

SUTRA SU PREDSEDNIČKI IZBORI U RUSIJI! Pored Putina još tri kandidata, a evo lada ćemo znati PRVE REZULTATE

Foto: Tanjug/AP, youtube/printscreen, Shutterstock


U Rusiji se sutra otvaraju birališta za predsedničke izbore koji će trajati do 17. marta. Ovo je peti put da aktuelni predsednik Vladimir Putin kandiduje za mesto predsednika.

Zanimljivo je da će se na ovim izborima prvi put glasati i u četiri ukrajinska regiona - Donjecke, Luganske, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je Rusija pripojila u septembru 2022. godine.

Pravila za kandidate

Prema zakonu o izborima za predsednika Ruske Federacije, državljani Rusije mogu da učestvuju na predsedničkim izborima kao samostalni kandidati ili kao kandidati političkih stranaka, a da bi se prijavili za učešće na izborima moraju da podnesu odgovarajuću dokumentaciju Centralnoj izbornoj komisiji.

Ankete i istraživanja javnog mnjenja pokazuju da Putin uživa podršku oko 80 odsto građana, što je značajno više nego pre početka rata u Ukrajini.

Pored Putina, na izborima učestvuju predsednik Liberalno-demokratske partije Rusije Leonid Slucki, kandidat Komunističke partije Nikolaj Haritonov i kandidat stranke "Novi ljudi" Vladislav Davankov.

Opozicioni političar Boris Nadeždin neće učestvovati na izborima jer je diskvalifikovan prošlog meseca zbog propusta koji su navodno počinjeni tokom prikupljanja potpisa, a Vrhovni sud Rusije je odbacio njegovu žalbu na odluku Centralne izborne komisije.


Delegacije iz 36 država i pet međunarodnih organizacija će posmatrati predsedničke izbore, a akreditovano je više od 200 parlamentarnih posmatrača i nekoliko desetina stručnjaka za izborni proces, saopšteno je iz Saveta Ruske Federacije.

U Rusiji pravo glasa ima oko 110 miliona građana, a rezultati predsedničkih izbora trebalo bi da budu objavljeni najkasnije do 28. marta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading