OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OTKRILA PLAN VAŠINGTONA: Na dan predsedničkih izbora sprema se veliki napad u Rusiji

Autor:

Svet

11.03.2024

13:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednički izbori u Rusiji će biti održani 15-17. marta.

OBAVEŠTAJNA SLUŽBA OTKRILA PLAN VAŠINGTONA: Na dan predsedničkih izbora sprema se veliki napad u Rusiji

Foto: Shutterstock

Ruska Spoljna obaveštajna služba (SVR) upozorila je danas da Sjedinjene Američke Države planiraju sajber napad na sistem daljinskog elektronskog glasanja kako bi zakomplikovale brojanje glasova na predsedničkim izborima u Rusiji, prenose RIA novosti.

U izveštaju SVR se navodi i da administracija Džozefa Bajdena postavlja američkim nevladinim organizacijama zadatak da ostvare smanjenje izlaznosti tim izborima pozivima građanima da na njih ne izađu.

Izbori će biti održani 15-17. marta, a pored trenutnog predsednika, Vladimira Putina, kandidovali su se lider Komunističke partije, Nikolaj Karitonov, lider Nove narodne partije, Vladislav Davankov, i lider Liberalno-demokratske partije, Leonid Slutski.

Podsetimo, krajem februara, hakerska grupa bazirana u Rusiji, odgovorna za uklanjanje sajtova okruga Fulton u Džordžiji, preti da će objaviti dokumente iz državnog sudskog sistema, uključujući i one u vezi sa krivičnim predmetom protiv Donalda Trampa, ukoliko ne dobije otkupninu.

U poruci objavljenoj onlajn u subotu na engleskom i ruskom jeziku, hakerska grupa pod nazivom LockBit rekla je da ukradeni dokumenti "sadrže mnogo zanimljivih stvari i sudske slučajeve Donalda Trampa koji bi mogli da utiču na predstojeće izbore u SAD".

FBI je reagovao brzo, jer bi curenje dokumenata u Trampovom krivičnom slučaju moglo da utiče na predsedničke izbore 2024. Business Insider navodi da sudski dokumenti pokazuju da istraga FBI o LockBit-u i koordinacija sa međunarodnim agencijama za sprovođenje zakona traju godinama.

LockBit je u objavi svoj odnos sa FBI okarakterisao kao neku vrstu romantičnog rivalstva i obećao da će grupa hakovati više vladinih veb lokacija u budućnosti.

- Lično ćemo glasati za Trampa, jer je situacija na granici sa Meksikom neka vrsta noćne more, Bajden treba da se povuče, on je marioneta - navodi se u poruci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading