RESTRIKCIJAMA NEMA KRAJA: Vašington produžio sankcije Rusiji za godinu dana zbog rata u Ukrajini!

Autor:

Svet

04.03.2024

21:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džozef Bajden produžio je određene sankcije Rusiji koje su prvobitno uvedene zbog situacije u Ukrajini, prenosi TASS pozivajući se na dokumenta objavljena na sajtu Bele kuće. Odluka o produženju sankcija važiće naredne godine.

RESTRIKCIJAMA NEMA KRAJA: Vašington produžio sankcije Rusiji za godinu dana zbog rata u Ukrajini!

Foto: Tanjug/AP

Reč je o restriktivnim merama koje su prema Rusiji primenile aktuelna administracija 21. februara 2022. godine, prethodna administracija Donalda Trampa 20. septembra 2018. i administracija 44. predsednika SAD Baraka Obame u martu i decembru 2014. u vezi sa Krimom.

''Sve ove sankcije moraju ostati na snazi i nakon 6. marta 2024. godine. Akcije i politike koje se bave ovim izvršnim naredbama i dalje predstavljaju neuobičajenu i izuzetnu pretnju po nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država'', navodi se u dokumentu.

SAD su počele da uvode sankcije Rusiji zbog situacije u Ukrajini i ponovnog ujedinjenja Krima sa Rusijom u martu 2014. godine. Sankcije su od tada više puta proširene i obnavljane, podseća ruska agencija, prenosi Tanjug.

Podsetimo, 22. decembra predsednik SAD Džozef Bajden potpisao izvršnu naredbu o proširenju mogućnosti Sjedinjenih država da sankcionišu finansijske institucije koje se nalaze van Rusije, a koje olakšavaju transakcije koje uključuju rusku vojno-industrijsku bazu, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Nova naredba takođe daje Sjedinjenim Američkih Državama ovlašćenje da zabrane uvoz određene robe iskopane, proizvedene ili požnjevene u Rusiji, čak i ako je značajno transformisana u trećoj zemlji - rekao je Blinken, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, akcija podvlači potrebu da finansijske institucije širom sveta obezbede sprečavanje aktivnosti koje podržavaju ruske ratne napore i primenjuju prakse koje ih štite od eksploatacije od strane ruskih mreža nabavki.

- Sjedinjene Američke Države će smatrati odgovornim institucije koje ne sprovedu odgovarajuće mere - upozorio je američki državni sekretar.

On je istakao da su SAD, zajedno sa saveznicima i partnerima, posvećene smanjenju ruske zloupotrebe međunarodnog finansijskog sistema, za finansiranje rata u Ukrajini.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading