ZNATE ŠTA ĆE SE DOGODITI: Rusi ponovo zapretili Amerikancima! Ako ovo urade - NASTAĆE POTPUNI HAOS NA PLANETI

Autor:

Svet

10.03.2024

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada je jasno da postoji crvena linija koja ako se pređe - gotovo je sve

ZNATE ŠTA ĆE SE DOGODITI: Rusi ponovo zapretili Amerikancima! Ako ovo urade - NASTAĆE POTPUNI HAOS NA PLANETI

Foto: shutterstock, Tanjug/AP

Rusko ministarstvo spoljnih poslova upozorilo je da će Moskva, ako SAD rasporede nuklearno oružje u severnoj Evropi, smatrati te objekte "legitimnim ciljevima".

"Ne morate biti vojni strateg da biste shvatili da bi takvi objekti predstavljali izvor direktne pretnje i da bi, naravno, neminovno bili uvršćeni na listu legitimnih ciljeva u scenariju direktnog vojnog sukoba između naše zemlje i NATO", rekla je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na brifingu za novinare, a prenosi ruska državna novinska agencija TASS.

Njeni komentari su usledili nekoliko dana nakon što je finski predsednik Aleksandar Stub rekao da bi nedavno članstvo njegove zemlje u NATO-u moglo Finskoj da obezbedi "pravi resurs nuklearnog odvraćanja" u vidu američkih projektila. Govoreći o ovoj temi u petak, Stub je dodao da će finska vlada morati da odluči da li da promeni zakone kako bi dozvolila raspoređivanje nuklearnog oružja u zemlji.

Američki zvaničnici nisu javno komentarisali Stubove primedbe, niti su rekli da će nuklearno oružje biti raspoređeno u Finskoj, prenosi Njuzvik.

Zaharova je, s druge strane, rekla da ukoliko američko nuklearno oružje bude isporučeno Finskoj ili nekoj drugoj zemlji severne Evrope, "bezbednost zemalja u koje to oružje stiže nikako neće biti pojačana, već naprotiv, ugrožena".

Ona je takođe upozorila finsku javnost na Stubove komentare.

"U kojoj meri su građani Finske svesni rizika sa kojima će morati da se suoče, veliko je pitanje. Takva odluka će zaista mnogo promeniti u kontekstu bezbednosti zemlje i drugih važnih pitanja za tu zemlju", rekla je Zaharova, prenosi B92.

Kako je preneo TASS, ona je dodala da bi razmeštanje nuklearnog oružja u zemljama blizu ruskih granica neizbežno dovelo do vojnog sukoba između Rusije i NATO.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je u sredu da će Rusija upotrebiti nuklearno oružje samo ako "nešto" ugrozi postojanje Rusije.

Peskov je takođe optužio Zapad da "rutinizuje" temu nuklearnog rata, koji je Peskov nazvao "izuzetno opasnim" i "neodgovornim", uprkos tome što upravo ruski zvaničnici najčešće otvoreno prete upotrebom nuklearnog oružja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading