"PRIPREMITE SE ZA RAT" Kineski predsednik pozvao vojsku da zaštiti granice i interese zemlje

Autor:

Svet

08.03.2024

11:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kina će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 odsto, na 1,67 biliona juana, odnosno, oko 232 milijarde dolara.

"PRIPREMITE SE ZA RAT" Kineski predsednik pozvao vojsku da zaštiti granice i interese zemlje

Foto: Tanjug/AP, Google Maps, defensie.nl

KineskiI predsednik, Si Đinping, na godišnjem sastanku kineskog parlamenta pozvao je oružane snage da koordiniraju pripreme za vojne sukobe na moru.

Prema njegovim rečima, biće potrebno zaštititi pomorske granice i interese zemlje.  

Kineski predsednik je napomenuo da zemlja takođe treba da stvori odbrambeni sistem sajber prostora i poboljša sposobnost održavanja nacionalne bezbednosti mreže. 

Podsetimo, Kina će ove godine povećati svoj budžet za odbranu za 7,2 odsto, na 1,67 biliona juana, odnosno, oko 232 milijarde dolara, navedeno je u nacrtu budžeta objavljenom na otvaranju zasedanja Svekineskog narodnog kongresa.

Foto: Tanjug/AP

 

To je isto povećanje kao i prošle godine, prenosi South China Morning Post, dok Rojters navodi da se vojni budžet više nego udvostručio za proteklu deceniju, tokom mandata predsednika, Si Đinpinga, i podseća da je u 2013. vojni budžet zemlje iznosio 720 milijardi juana.

Premijer, Li Ćang, je, podnoseći izveštaj o radu vlade pred Svekineskim narodnim kongresom, koji je započeo zasedanje u utorak, rekao da će zemlja "sveobuhvatno ojačati vojnu obuku i borbenu gotovost" i "čvrsto čuvati nacionalni suverenitet, bezbednost i razvojne interese".

Li je istakao da će se Peking odlučno suprotstaviti "nezavisnosti Tajvana" i spoljnom mešanju, navodi South China Morning Post.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading