HOROR U OSNOVNOJ ŠKOLI: Dečak silovan dva puta, direktorka zataškala slučaj, oglasila se ministarka prosvete

Autor:

Svet

06.03.2024

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Roditelji su se žalili na nedostatak empatije od strane nastavnika prema žrtvi.

HOROR U OSNOVNOJ ŠKOLI: Dečak silovan dva puta, direktorka zataškala slučaj, oglasila se ministarka prosvete

Foto: Observator/Printscreen

Direktorka osnovne škole "Nikola Titulesku" u Bukureštu, u kojoj je navodno učenik silovan dva puta, podnela je juče ostavku, a ovaj gest je usledio nakon protesta roditelja i kontrole Ministarstva prosvete koja je pokazala da se žena oglušila o svedočenje žrtve i nije prijavljivala slučajeve.

O slučaju se oglasio i premijer Rumunije koji je pozvao na stroge mere.

Razgovor sa majkom nesrećnog dečaka zakazan je za danas, a ona se sinoć oglasila i novinarima iznela šokantne detalje o navodnim silovanjima.

- Otišla sam u školsku inspekciju 8. januara kako bih premestila dete, a inspektor je već znao za slučaj. Rekao je da zna od direktorke. Kada sam izlazila iz njegove kancelarije, srela sam je i nije ništa rekla, a znam da je znala - rekla je majka.

 

 

Dete je 30. maja 2022. na sastanku sa psihologom videlo pauka na zidu i uplašeno počelo da priča o tome da su u sanitarnoj grupi u školi bili i pauci. Dečak je potom opisao kako ga je drugo dete pratilo u toalet i svuklo ga.

To je bila prva prijavljena zloupotreba. Tada je otvoreni krivični dosije bio brzo zatvoren, jer je agresor imao 11 godina i nije mogao da odgovara po zakonu.

Sudije su, međutim, naložile da se žrtva uputi psihologu za zaštitu dece. Ali u školi ništa nije preduzeto. Drugo zlostavljanje koje je dete prijavilo bilo je u decembru 2023. godine. Dečak je rekao da ga je u toaletu napao učenik osmog razreda. O ovom slučaju je u toku krivično istraživanje.

Direktorka je pred roditelje istupila sa objašnjenjem da u ovom, novijem, slučaju nema čak ni osumnjičenog i da podaci kao što su "plave oči i plava maska", ne znače baš ništa. Ni ovoga puta uprava škole nije obavestila nadležne.

- Svako obaveštenje, bilo da dolazi od učenika ili roditelja u vezi sa slučajem nasiljem u školi, mora se tretirati veoma ozbiljno - rekla je Ligija Deca, ministarka prosvete.

Roditelji su se žalili na nedostatak empatije od strane nastavnika prema životu.

Ministarstvo prosvete javilo je da će ovog meseca školske inspekcije organizovati kurseve sa svim direktorima škola. Oni će biti obučeni kako da postupaju u slučajevima nasilja.

Prema Save the Children, samo u prvih devet meseci prošle godine prijavljeno je skoro 1.200 seksualnih zlostavljanja maloletnika. U vladinim organizacijama kažu da ovakvi slučajevi teško završavaju na sudu, jer se često o mališanima ne vodi računa ili im se ne veruje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading