BAJDEN STAO NA PUT STRANIM PRETNJAMA, KAKO ĆE KINA I RUSIJA PODNETI OVAJ UDARAC? Izdao NAREDBU koje se svi moraju pridržavati, informacije neće curiti iz zemlje!

Autor:

Svet

28.02.2024

11:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Cilj je da se ovo postigne bez ograničavanja legitimne trgovine podacima, saopštili su visoki zvaničnici administracije Džoa Bajdena.

BAJDEN STAO NA PUT STRANIM PRETNJAMA, KAKO ĆE KINA I RUSIJA PODNETI OVAJ UDARAC? Izdao NAREDBU koje se svi moraju pridržavati, informacije neće curiti iz zemlje!

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin i Džo Bajden u napetim odnosima

Predsednik Džo Bajden potpisao je izvršnu uredbu koja ima za cilj bolju zaštitu ličnih podataka Amerikanaca od stranih pretnji, kao što su Kina i Rusija. Uredba se fokusira na zaštitu podataka kao što su biometrija, zdravstveni kartoni, finansijski podaci i geolokacija od stranih država koje se smatraju "zemljama od interesa".

Cilj je da se ovo postigne bez ograničavanja legitimne trgovine podacima, saopštili su visoki zvaničnici administracije Džoa Bajdena, prenosi AP news.

Ciljanje komercijalnih podataka brokera

Bajdenova akcija ima za cilj da se usmeri na kompanije koje se bave komercijalnom razmenom ličnih podataka, a koje ponekad posluju u senci i mogu prodavati informacije stranim neprijateljima ili američkim entitetima pod kontrolom tih zemalja. Uprkos tome što većina mehanizama za sprovođenje još uvek mora proći kroz komplikovane i često tromesečne procese izrade pravila, administracija se nada da će na kraju ograničiti strane entitete, kao i kompanije pod stranom kontrolom koje bi inače nepravilno prikupljale osetljive podatke, saopštili su visoki zvaničnici.

ZAŠTITA OSETLJIVIH PODATAKA

U skladu sa izvršnom uredbom, Ministarstvo pravde će izdati propise koji će uspostaviti zaštitu osetljivih ličnih podataka Amerikanaca, kao i osetljivih podataka povezanih sa vladom - uključujući geolokacijske informacije o osetljivim vladinim lokacijama i pripadnicima vojske. Ministarstvo pravde takođe planira da sarađuje sa zvaničnicima Ministarstva unutrašnje bezbednosti kako bi se uspostavili standardi bezbednosti radi sprečavanja prikupljanja podataka od stranih neprijatelja. Takođe će se pokušati sprovesti bolja provera kako bi se osiguralo da federalne dotacije koje idu različitim agencijama, uključujući Ministarstva odbrane i veterana, ne služe za olakšavanje protoka osetljivih podataka Amerikanaca stranim neprijateljima ili američkim kompanijama koje su im naklonjene.

KINA I TIKTOK KAO NAGLAŠENI FOKUS

Visoki zvaničnici administracije naveli su KInu, Rusiju, Severnu Koreju, Iran, Kubu i Venecuelu kao potencijalne zemlje od interesa. Međutim, poseban naglasak je stavljen na Kinu i TikTok, koji ima preko 150 miliona američkih korisnika i potpuno je u vlasništvu kineske tehnološke kompanije ByteDance Ltd. Republikanac Majk Galager iz Viskonsina je nedavno primetio da "ne postoji ništa što se zove privatni biznis u Kini".

Izazovi i naredni koraci 

Izvršna uredba predsednika Bajdena namenjena je da funkcioniše u skladu sa zakonodavnim merama. Međutim, do sada su brojni predlozi zakona koji su imali za cilj uspostavljanje federalne zaštite privatnosti propali u Kongresu. Ova akcija sledi Bajdenovu izvršnu uredbu o veštačkoj inteligenciji prošlog jeseni, koja teži da uskladi potrebe kompanija koje se bave najnovijom tehnologijom sa nacionalnom bezbednošću i pravima potrošača. Ova uredba je imala za cilj da usmeri razvoj veštačke inteligencije tako da kompanije mogu da profitiraju bez ugrožavanja javne bezbednosti, stvarajući rane zaštitne mere kako bi se osiguralo da veštačka inteligencija bude pouzdana i korisna, a ne obmanjujuća i destruktivna.

(AP news)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading