KO KOGA OVDE LAŽE? Otkriveno koje zemlje su napravile RAKETU koju su Rusi kupili od Kim Džong Una, pa su je potom ispalili na Ukrajinu

Autor:

Svet

20.02.2024

16:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sada se svi ograđuju od učešća u "krojenju" projektila, ali podaci ne lažu

KO KOGA OVDE LAŽE? Otkriveno koje zemlje su napravile RAKETU koju su Rusi kupili od Kim Džong Una, pa su je potom ispalili na Ukrajinu

Foto: x/24news

Severnokorejska balistička raketa koju je prošlog meseca ispalila ruska vojska u Ukrajini sadržala je stotine komponenti koje potiču od kompanija u SAD i Evropi, navodi se u novom izveštaju.

Nalazi označavaju prvu javnu identifikaciju oslanjanja Severne Koreje na stranu tehnologiju za svoj raketni program i naglašavaju uporni problem sa kojim se suočava Bajdenova administracija dok pokušava da spreči da jeftina, zapadna mikroelektronika namenjena civilnoj upotrebi ne završi u oružju koje koriste Severna Koreja, Iran i Rusija.

Istražna organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, Conflict Armament Research, ili CAR, direktno je ispitala 290 komponenti iz ostataka severnokorejske balističke rakete pronađene u januaru iz Harkova u Ukrajini i otkrila da je 75 posto komponenti dizajnirano i prodato od strane kompanija uključenih u Sjedinjene Države, navodi se u izveštaju koji je prvi delio CNN.

Istraživači su otkrili da je dodatnih 16 posto komponenti pronađenih u raketi povezano sa kompanijama registrovanim u Evropi, a 9 sa kompanijama registrovanim u Aziji.

Ove komponente su prvenstveno obuhvatale navigacioni sistem rakete i mogle su se pratiti do 26 kompanija sa sedištem u SAD, Kini, Nemačkoj, Japanu, Holandiji, Singapuru, Švajcarskoj i Tajvanu, navodi se u izveštaju.

Prošle godine, kako je CNN ranije izvestio, CAR je utvrdio da su 82 posto komponenti unutar iranskih dronova koje je ispalila Rusija u Ukrajini proizvele američke kompanije.

Uz opsežne sankcije i kontrolu izvoza s ciljem ograničavanja pristupa zapadnjačkoj tehnologiji, Bajdenova administracija je krajem 2022. godine takođe uspostavila ekspanzivnu radnu grupu da istraži kako američke i zapadne komponente, uključujući mikroelektroniku proizvedene u Americi, završavaju u Iranu. napravljene bespilotne letelice koje Rusija lansira na stotine u Ukrajinu.

Nije jasno koliko je napredovala ta radna grupa — Savet za nacionalnu bezbednost nije odgovorio na više zahteva za komentar.

U najnovijem izveštaju CAR-a nisu navedene konkretne kompanije koje su proizvele komponente, jer nema dokaza da su firme namerno isporučivale delove u Severnu Koreju.

Umesto toga, komponente su verovatno preusmerene negde u ogromnom globalnom lancu snabdevanja nakon što su ih kompanije prodale.

CAR stoga radije radi sa kompanijama kako bi pokušali da reše problem, a ne da ih imenuje i sramoti, rekao je portparol CAR-a za CNN.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading