OSOBA UMRE ZA MANJE OD 120 SEKUNDI: Šta je Novičok, moćni nervni agens za koji se sumnja da je korišćen za trovanje Navaljnog (VIDEO)

Autor:

Svet

19.02.2024

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatra se da se Novičok koristi u obliku praha ili kao drugi nervni otrovi - u tečnosti ili pari.

OSOBA UMRE ZA MANJE OD 120 SEKUNDI: Šta je Novičok, moćni nervni agens za koji se sumnja da je korišćen za trovanje Navaljnog (VIDEO)

Foto: YouTube/AFP News Agency/Printscreen

Novičok, moćan nervni agens, privukao je međunarodnu pažnju kada je ruski hemičar, Vil Mirzajanov, otkrio njegovo postojanje i svojstva nakon što se preselio u Sjedinjene Američke Države.

Mirzajanov je otkrio da je bilo potrebno 15 godina da se razvije ova smrtonosna hemijska supstanca, koju su Sovjeti testirali na životinjama tokom njenog stvaranja.

- Samo su Rusi su razvili ovakvu vrstu nervnih otrova. Držali su ga i još ga drže u tajnosti - rekao je za AFP u vreme napada na Sergeja Skripalja i njegovu ćerku u Solsberiju.

Smatra se da se Novičok koristi u obliku praha ili kao drugi nervni otrovi - u tečnosti ili pari. 

Sastojci za otrov prevoze se odvojeno i bezopasni su dok se ne spoje, rekao je Ričard Parsons, predavač biohemije i toksikologije na KCL-u. 

- Veoma su otrovni. Nervnog otrova nema nigde osim u ruskoj vojsci, koliko mi je poznato - rekao je Parsons.

Nervni otrovi napadaju središnji nervni sistem ometanjem komunikacije između mozga, glavnih organa i mišića. Preopterećenje sistema može rezultirati gubitkom kontrole mišića što može uzrokovati poteškoće s disanjem i paralizu.

Prosečna smrtonosna doza za inhalirani A-230, verojatno najotrovniju vrstu Novičoka, procenjena je na između 1,9 i 3 mg/m3. Osoba umre za manje od 120 sekundi.

U težim slučajevima žrtva se može ugušiti ili može doći do zastoja srca.

- Pojedinci mogu biti izloženi Novičoku ako im dodirne kožu ili ako ga udahnu - rekao je Vejn Karter, sa Univerziteta Notingem.

Atropin ublažava simptome blokiranjem acetilkolina, hemijskog transmitera koji kontroliše kontrakciju mišića. Nervni otrovi napadaju enzime koji kontrolišu acetilkolin što uzrokuje disfunkciju mišića.

S vremenom telo izbaci nervni otrov i počne samo proizvoditi.

Podsetimo, supruga Alekseja Navaljnog, pomenula je Novičok kao uzrok smrti svog muža.

Ubio ga je (Putin - prim.aut.) kukavički, nikad ga se nije usudio pogledati u oči, nikad nije kazao njegovo ime. Sad mu kukavički skrivaju telo. Ne žele ga pokazati ni njegovoj majci. Čekaju da nova tura otrova Novičok napusti njegovo telo - tvrdi Julia Navaljna, piše ruska Meduza.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading