ŽENE PROLAZE VOJNU OBUKU DA BI ZAŠTITILE ĆERKE: Ova država ima problem sa rastom NASILJA nad slabijim polom, mnoge od njih su bile i SILOVANE

Autor:

Svet

17.02.2024

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grupa koja stoji iza kampa u Port Sudanu naziva se "Kandakat", što znači "nubijske ratne kraljice".

ŽENE PROLAZE VOJNU OBUKU DA BI ZAŠTITILE ĆERKE: Ova država ima problem sa rastom NASILJA nad slabijim polom, mnoge od njih su bile i SILOVANE

Foto: Tanjug/AP/Photo/Nariman El-Mofty

Školsko dvorište u Port Sudanu, nekada mesto gde su deca učila, sada je pretvoreno u poligon za vojnu obuku žena. Učenice, nastavnice i domaćice se svakodnevno okupljaju na ovom mestu gde ih vojnici podučavaju kako da rukuju oružjem.

Iako podržavaju vojsku, svesne su da im vojska nije potrebna, ali su tu da ih podrže, uzvikuje grupa oduševljeno dok ih njihov komandir nadgleda. Jedna od žena koja uči veštine ratovanja nedavno je izgubila sina.

- Moje srce je slomljeno, moj sin je poginuo, bio je oficir - rekla je ona.

Neke žene su tu iz nužde.

- Tu sam da bih zaštitila sebe i svoju decu. Borit ću se za ono u šta verujem. Svedoci smo mnogih nepravdi - izjavila je druga žena, sa očima punim besa, prenosi Telegraf.rs.

Kaže da su paravojne snage ubile njenog rođaka i odvele njenu sestričinu, koja je od tada nestala.

Ovaj kamp je samo jedan od mnogih za obuku žena i devojčica, formiran nakon što je vrhovni komandant vojske, Abdelfatah Burhan, pozvao civile da preuzmu oružje i bore se. Mnoge žene su žrtve silovanja.

Grupa koja stoji iza kampa u Port Sudanu naziva se "Kandakat", što znači "nubijske ratne kraljice". Ovaj naziv koristi se za žene koje su 2018. predvodile antirežimske proteste u zemlji. Njihov cilj je osnažiti žene koje su pretrpele ekstremno nasilje od strane paravojnih formacija.

- Razmere silovanja su nezamislive. Srela sam žene u ovim kampovima koje su bile silovane. Imam tri kćerke i ovde sam da ih zaštitim - rekla je jedna od žena koju su novinari Sky News-a intervjuisali u kampu.

Dok drže oružje, sestre Nuseibe su im u mislima. One su bile prvi ženski vojni bataljon, osnovan 1990. godine od strane islamske partije. Njihov zadatak bio je da pruže podršku vojsci tokom građanskog rata protiv Južnog Sudana. Na svečanom otvaranju ovog kampa, odao se počast sestrama Nuseibe.

Kamp je prošlog leta osnovalo udruženje Karma, koje je nastalo nakon početka rata, a koje finansira vlada. Prema poslednjim podacima, regrutovano je više od 5.000 žena, a taj broj će verovatno rasti zbog porasta nasilja nad ženama.

Iako je broj polaznica u porastu, grupe za zaštitu žena upozoravaju na iskorišćavanje ranjivih žena.

Khadija (23), jedna od vodećih aktivistkinja i članica Ženskog komiteta Crvenog krsta, razume motivaciju žena za učešće u ratu, ali je protiv ideje vojne države.

- Žene misle da je to jedini način zaštite. Lično verujem da to nije jedino rešenje. Nismo istražili sve mogućnosti. Trebalo bi da se održe sastanci na kojima bi se razgovaralo o različitim opcijama - rekla je Khadija.

Ona dodaje da takvi sastanci nisu održani još od početka rata zbog bezbednosne situacije.

Port Sudan, grad koji ona naziva svojim domom, sada je visoko militarizovan. Policijski čas je na snazi, a kontrolni punktovi su na svakom koraku. Ratni štab sada deluje iz ovog grada, dok su ostali građani raseljeni po školama, hotelima i skladištima. Troškovi života su dramatično porasli, a mogućnosti za posao su sve manje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading