EUTANAZIRAN ZAJEDNO SA SUPRUGOM: Bivši holandski premijer otišao u smrt zajedno sa "svojom devojkom"

Autor:

Svet

09.02.2024

20:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Van Agt iza sebe ostavlja troje dece, a njegovo političko nasleđe obuhvata period turbulentne političke klime, administrativnu odgovornost i angažman na pitanjima odnosa Izraela i Palestine.

EUTANAZIRAN ZAJEDNO SA SUPRUGOM: Bivši holandski premijer otišao u smrt zajedno sa "svojom devojkom"

Foto: Robert vant Hoenderdaal / Alamy / Alamy / Profimedia

Dries van Agt, bivši demohrišćanski premijer Holandije, preminuo je uz pomoć eutanazije u 93. godini, zajedno sa svojom suprugom Eugenijom van Agt-Krekelberg. Njih dvoje su bili zajedno više od 70 godina, a van Agt je uvek oslovljavao svoju suprugu kao "svoju devojku". Oboje su bili krhkog zdravlja, a van Agt je 2019. doživeo izliv krvi u mozgu tokom govora na komemoraciji za Palestince, što je uticalo na njegovo zdravstveno stanje.

Van Agt je bio poznat po svojim arhaičnim referencama i grandioznom jeziku, kao i po svojoj strasti prema biciklizmu. Nakon posete Izraelu 1999. godine, postao je sve glasniji u svojoj podršci palestinskom narodu, a svoje iskustvo s putovanja nazvao je "preobraženjem". Godine 2009. osnovao je "The Rights Forum", neprofitnu organizaciju koja se zalaže za "pravednu i održivu nizozemsku i evropsku politiku u vezi s pitanjem Palestine i Izraela".

Holandski premijer Mark Rute nazvao je van Agta svojim "pradedom na dužnosti" i pohvalno govorio o bivšem političaru. Kralj Viljem-Aleksander, kraljica Maksima i princeza Beatriks takođe su istakli van Agtovu ulogu u nizozemskoj politici, naglašavajući njegovu upečatljivu osobnost i živopisan stil, prenosi Index.

Van Agt iza sebe ostavlja troje dece, a njegovo političko nasleđe obuhvata period turbulentne političke klime, administrativnu odgovornost i angažman na pitanjima odnosa Izraela i Palestine. Nakon napuštanja politike, postao je sve progresivniji, ističući se svojim jedinstvenim jezikom i jasnim uverenjima.

Van Agtova smrt predstavlja kraj jedne ere u holandskoj politici, ali njegovo nasleđe ostaje duboko ukorenjeno u političkom pejzažu Holandije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading