POLJSKIM PILOTIMA STIGLO UPOZORENJE! Situacija na istočnoj granici na IZMAKU kontrole?

Autor:

Svet

06.02.2024

16:18

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U saradnji sa Operativnom komandom Oružanih snaga Poljske, Agencija za vazdušnu plovidbu Poljske upozorila je civilne korisnike vazdušnog prostora na moguće aktiviranje vojnih aviona u istočnom pravcu kao odgovor na preteću situaciju na istočnoj granici.

POLJSKIM PILOTIMA STIGLO UPOZORENJE! Situacija na istočnoj granici na IZMAKU kontrole?

Foto: Wikipedia

Poljska državna agencija za vazduhoplovnu navigaciju (PANSA) i Poljsko ratno vazduhoplovstvo su izdale obaveštenje o misijama u vazduhu (NOTAM) koje će biti na snazi od 5. februara do 5. maja, obuhvatajući ceo istočni deo države.

Ovo obaveštenje zahteva od svakog civilnog vazduhoplova koji leti unutar ove zone da ostane u radio kontaktu sa vojnom kontrolom leta i da aktivira transponder kako bi se sprečilo ometanje zbog povećane aktivnosti vojnih aviona nad tom zonom, prenosi Alo.

Preteća situacija na istočnoj granici

U saradnji sa Operativnom komandom Oružanih snaga Poljske, Agencija za vazdušnu plovidbu Poljske upozorila je civilne korisnike vazdušnog prostora na moguće aktiviranje vojnih aviona u istočnom pravcu kao odgovor na preteću situaciju na istočnoj granici. Ovo obaveštenje verovatno je uspostavljeno nakon nekoliko prethodnih incidenata u kojima su ukrajinski i ruski projektili prešli granicu sa Poljskom, povremeno ugrožavajući civilno stanovništvo.

Borbene vazdušne patrole i odgovor na raketne napade

"Pojačana aktivnost vojnih aviona" na istoku zemlje najverovatnije će se odnositi na borbene vazdušne patrole sa ciljem sprečavanja ponovnog javljanja takvih incidenata. U proteklih nekoliko nedelja, Poljska je više puta poslala borbene avione F-16 kao odgovor na raketne napade na Ukrajinu.

Ovakve mere ukazuju na ozbiljnost situacije na istočnoj granici Poljske i na spremnost vlasti da preduzmu neophodne korake kako bi zaštitili svoj vazdušni prostor od potencijalnih pretnji. Očigledno je da su vojne snage Poljske i civilne vazduhoplovne agencije u visokom stanju pripravnosti kako bi osigurale bezbednost i stabilnost vazdušnog prostora u ovom delu zemlje.

(Alo)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading