NEZAPAMĆENI HAOS U BUENOS AJRESU: U toku protesti protiv REFORMI - Više desetina povređenih (FOTO)

Autor:

Svet

04.02.2024

10:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon višednevne debate, donji dom argentinskog parlamenta usvojio je predloge ekonomskih reformi koje je predložio predsednik Milej.

NEZAPAMĆENI HAOS U BUENOS AJRESU: U toku protesti protiv REFORMI - Više desetina povređenih (FOTO)

Foto: AP Photo/Rodrigo Abd

 

U argentinskoj prestonici Buenos Ajresu došlo je do sukoba policije sa učesnicima protesta protiv ekonomskih reformi koje je predložio novoizabrani desničarski predsednik Havijer Milej. Prema informacijama argentinskih medija, federalna policija je intervenisala upotrebom gumene municije, suzavca i fizičke sile, što je rezultiralo povređivanjem više desetina demonstranata. Prema izveštaju argentinske agencije "Pagina 12", najmanje 60 ljudi je povređeno, pri čemu je jedan od njih, advokat za ljudska prava, čak mogao izgubiti oko.


Nakon višednevne debate, donji dom argentinskog parlamenta usvojio je predloge ekonomskih reformi koje je predložio predsednik Milej. Za usvajanje ovih reformi glasalo je 144 poslanika, dok je njih 109 bilo protiv. Ipak, konačna odluka o reformama leži u Senatu Argentine, gde će se o svakoj tački paketa glasati pojedinačno.
Prema informacijama agencije Rojters, ukoliko budu ratifikovane, predložene reforme omogućiće otkaze bez obrazloženja i smanjenje otpremnina, ukidanje obavezne naknade za prekovremeni rad i uvođenje kazni za kompanije koje ne uplaćuju doprinose. Takođe, predviđeno je i ograničavanje prava na štrajk i porodiljsko odsustvo, što bi moglo imati značajan uticaj na trudnice koje bi prema novim pravilima mogle da odsustvuju sa posla samo 10 dana pred porođaj, umesto trenutnih 45 dana.

Jedna od ključnih tačaka predloženih reformi odnosi se na ograničavanje aktivnosti sindikata, kao i na uslove pod kojima bi obustava rada u određenim sektorima bila zakonita. Prema novim pravilima, obustava rada u sektorima poput zdravstva, energetike i telekomunikacija bila bi nezakonita ukoliko se ne obezbedi minimum od 75% proizvodnje ili pružanja usluga.


Predsednik Milej ističe da su ključne reforme usmerene ka smanjenju potrošnje i povećanju državnih prihoda kako bi se ostvario glavni cilj ove godine - nulti deficit. Namera vlade je da smanji visoke dugove i inflaciju koja prelazi 200 odsto, te da poveća efikasnost upravljanja državnim finansijama.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading