BLIŽE SMO NEZAVISNOSTI NEGO ŠTO MISLITE: Šokantna poruka iz Teksasa, Amerika GUBI drugu najveću državu?

Autor:

Svet

01.02.2024

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haos na granici tera više Teksašana da podrže glas "za" u hipotetskom glasanju o tome treba li on da bude nezavisna država

BLIŽE SMO NEZAVISNOSTI NEGO ŠTO MISLITE: Šokantna poruka iz Teksasa, Amerika GUBI drugu najveću državu?

Foto: Tanjug/AP

Danijel Miler, predsednik nacionalističkog pokreta Teksasa izjavio je da je nezavisnost ove države od SAD "bliža nego što to iko može da zamisli".

Šokantna tvrdnja Milera dospela je u fokus američke, pa i svetske javnosti posle serije incidenata poslednjih dana između Teksasa, Meksika, imigranata, granične i federalne policije.

Napetosti su porasle nakon što je Vrhovni sud 22. januara presudio tesnom većinom 5:4 da savezni agenti mogu da uklone žilet-žicu postavljenu duž granice po nalogu guvernera Teksasa Grega Abota u pokušaju da se smanji broj migranata koji prelaze granicu.

Kao odgovor, Abbott je rekao da se poziva na "ustavna ovlašćenja Teksasa da se odbrani i zaštiti" od onoga što je opisao kao "invaziju", s 25 drugih republikanskih guvernera koji su objavili zajedničku izjavu u kojoj su izrazili svoju potporu njegovom stajalištu.

U izdanju podcasta, objavljenom 30. januara, Danijel Miler spomenuo je Teksit, novi termin po uzoru na britanski Bregzit iz Evropske unije.

"Ponekad možete dobiti 100 godina istorije u jednom danu ili jednoj nedelji, to je očito parafraza, i evo nas. Ovo je jedna od onih situacija u kojima se činilo da su stvari malo posustale, a onda se sve iznenada promenilo. Nalazimo se u trenutku kada je Teksit svima na umu, i onima koji su za njega i onima protiv njega. Pitanje granice je sada postalo glavna vest, a Teksit je postao prirodni logičan nastavak onoga što se događa dole na granici. U mukama smo da dobijemo ono o čemu smo oduvek govorili, a to je obavezujuće glasanje, glasanje o tome da Teksas postane samoupravna nezavisna nacija", rekao je Miler.

Govoreći za Newsweek, Miler je istakao kako je uveren da zastoj na granici tera više Teksašana da podrže glas "za" u hipotetskom glasanju o tome treba li Teksas da bude nezavisna država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dr.agan

07.02.2024 12:38

Pozdrav za Texas