NAJMOČNIJI GENERAL U MILOSTI I NEMILOSTI ZELENSKOG! Šta se dešava u vojnom vrhu Ukrajine i KO NASLEĐUJE VALERIJA ZALUŽNOG?

Autor:

Svet

01.02.2024

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koja je sudbina komandanta Zalužnog?

NAJMOČNIJI GENERAL U MILOSTI I NEMILOSTI ZELENSKOG! Šta se dešava u vojnom vrhu Ukrajine i KO NASLEĐUJE VALERIJA ZALUŽNOG?

Foto: Profimedia, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je pre tri dana pozvao komandanta Valerija Zalužnog na sastanak gde ga je, prema rečima dva izvora, otpustio, prenosi CNN. Poslednjih nedelja rastu glasine o rastućim tenzijama između predsednika i komandanta. Raskinuli su zbog neuspele kontraofanzive prošle godine.

Još nije bilo zvaničnog saopštenja, što znači da je Zalužni i dalje na funkciji, ali se odluka javnosti očekuje do kraja nedelje. To bi moglo da znači najveću promenu u ukrajinskoj vojsci od početka invazije.

Zalužni je rat protiv Rusije u intervjuu za Economist opisao kao pat poziciju.

Portparol predsednika Serhi Nikiforov rekao je u ponedeljak da su glasine o smeni generala netačne. Ministarstvo odbrane je takođe objavilo na društvenim mrežama: „Poštovani novinari, odmah odgovor svima: Ne, to nije tačno. Zelenski još nije rekao ništa o tome."

Ako Zalužni zaista bude smenjen, dva su moguća kandidata koji bi mogli da zauzmu njegovu funkciju. Jedan od njih je Kirilo Budanov, načelnik Uprave za obaveštajne poslove odbrane, 38-godišnjak koji je u dobrim odnosima sa Zelenskim i koji predstavlja novu generaciju vojnih lidera. Drugi kandidat je Oleksandar Sirski, koji je trenutno komandant ukrajinskih kopnenih snaga.

Zelenskom smeta što je popularniji od njega?

Uprkos neuspehu ukrajinske kontraofanzive, Zalužni ostaje među najpopularnijim liderima u zemlji. Prema anketi koju je u decembru sproveo Kijevski institut za sociologiju, 88 odsto Ukrajinaca podržava Zalužnog, dok je podrška predsedniku pala na 62 odsto.

"Kao i u Prvom svetskom ratu, razvoj tehnologije nas je doveo u ćorsokak. Neće biti lepog, dubokog prodora, već će se raditi o ravnoteži teških gubitaka i razaranja", rekao je Zalužni za Ekonomist, kome Zamenik predsednika Ihor Žovkva je odgovorio: „Da sam u vojsci, ne bih komentarisao novinarima i javnosti šta se dešava na ratištu, niti šta bi moglo da se desi na ratištu. To ohrabruje akcije agresora“. Zelenski nije otvoreno kritikovao Zalužnog, ali je u decembru rekao da očekuje konkretne rezultate na bojnom polju.

Ukrajinska kontraofanziva na jugu zemlje pokrenuta je u junu. Pokušali su da se probiju iz grada Orikiva prema Azovskom moru, kako bi napravili kopneni put do Krima. Uspeli su da se probiju samo 20-ak kilometara do mesta Robotina. Krajem decembra počela je ogromna mobilizacija u kojoj očekuju do milion novih vojnika.

(CNN)

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading