OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO! Amerikance i Kineze spojio ISTI NEPRIJATELJ, pa se prvi put ujedinili

Autor:

Svet

30.01.2024

15:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici obeju država poručili su da su na istoj strani zbog nečega što postaje svetski problem broj jedan

OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO! Amerikance i Kineze spojio ISTI NEPRIJATELJ, pa se prvi put ujedinili

Foto: Tanug/AP

SAD i Kina su danas pokrenule zajedničku radnu grupu za borbu protiv narkotika.

To je prvi očigledan znak saradnje u borbi protiv širenja fentanila od kraja 2019. godine, pre nego što su se bilateralni odnosi između te dve zemlje pogoršali, preneo je Rojters.

Pokretanje zajedničke radne grupe usledilo je nakon ključnog samita u San Francisku u novembru, na kojem su se predsednik SAD Džozef Bajden i predsednik Kine Si Đinping dogovorili da rade na suzbijanju proizvodnje i izvoza fentanila, što predstavlja veliki napredak.

Fentanil je sintetički opioid koji izaziva veliku zavisnost, 50 puta je moćniji od heroina.

SAD su saopštile da je Kina primarni izvor hemikalija sintetizovanih u fentanilu, koji se krijumčari iz Meksika, što Kina negira.

"Imali smo duboku komunikaciju i bili smo pragmatični. Postigli smo zajedničko razumevanje o planu rada", rekao je kineski ministar javne bezbednosti Vang Sjaohong u zajedničkom obracanju sa delegacijom SAD pre pokretanja grupe u Pekingu.

On je dodao da se nada da ce dve strane moci da odgovore na međusobne zabrinutosti i pojačaju i prošire saradnju kako bi obezbedile više pozitivne energije za stabilne, zdrave i održive kinesko-američke odnose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading