''ORBAN ŠTETI NATO SAVEZU''!Ambasador Amerike u Mađarskoj uzeo na zub mađarskog premijera, odgovor usledio K'O IZ TOPA!

Autor:

Svet

26.01.2024

15:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Presman je istakao da mađarska vlada svoj pristup međunarodnim pitanjima bazira na "fiktivnim osvajačima" i "imaginarnoj ugroženosti".

''ORBAN ŠTETI NATO SAVEZU''!Ambasador Amerike u Mađarskoj uzeo na zub mađarskog premijera, odgovor usledio K'O IZ TOPA!

Foto: Tanjug/AP

Ambasador SAD u Mađarskoj, Dejvid Presman, optužio je mađarskog premijera Viktora Orbana za vođenje politike koja, prema njegovim rečima, služi interesima Rusije i šteti NATO savezu, prenosi Sputnjik.

U intervjuu za list Fajnenšel tajms, Presman je istakao da mađarska vlada svoj pristup međunarodnim pitanjima bazira na "fiktivnim osvajačima" i "imaginarnoj ugroženosti", što, prema njegovom mišljenju, služi unutrašnjim političkim ciljevima Viktora Orbana.

Optužbe ambasadora

Presman je naglasio da politizacija bilateralnih odnosa mađarske vlade sa saveznicima, uključujući SAD, dovodi do izolacije i usamljenosti Mađarske na međunarodnoj sceni. Istovremeno, ambasador je istakao da su mađarski mediji, pod kontrolom lokalne vlasti, proruski orijentisani. On je takođe istakao da SAD imaju poluge uticaja na Mađarsku i da su spremne da ih upotrebe, te da Mađarska, iako saveznik, odbija da uzme u obzir američke bezbednosne interese.

Kritike Orbana i podrška Trampu

Ambasador Presman je takođe kritikovao Orbana zbog njegovog aktivnog učešća u američkoj predizbornoj kampanji, otvorene podrške bivšem predsedniku Donaldu Trampu, kao i poziva aktuelnom predsedniku Džozefu Bajdenu da podnese ostavku. Istovremeno, savetnik mađarskog premijera, Balaž Orban, je odgovarajući na optužbe iz SAD, istakao da je spoljna politika Mađarske zasnovana na nacionalnim interesima.

Reakcije na optužbe

Viktor Orban je ranije izjavio da Budimpešta ne odobrava "lekcije" iz SAD i njihovu želju da drugima nametnu svoju tačku gledišta, dok je bivši predsednik Donald Tramp nazvao Orbana "velikim liderom", "pravim džentlmenom" i "veoma dobrim čovekom koji je uradio fantastičan posao za svoju zemlju".

Foto: Tanjug/AP

Viktor Orban

Sukob između SAD i Mađarske, kao i kontroverze oko spoljne politike Viktora Orbana, izazivaju zabrinutost u međunarodnoj zajednici. Nastavak tenzija između dve zemlje može imati dugoročne posledice na njihove odnose i političku stabilnost regiona.

(Sputnjik)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading