TERMINATOR TRAMP BEZ MILOSTI SATIRE SVE PRED SOBOM NA PUTU DO BELE KUĆE: Pola sveta bi da mu smrsi konce

Autor:

Svet

24.01.2024

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predstavnici EU i premijer Kanade Džastin Trudo prave plan za trenutak smene vlasti u Americi

TERMINATOR TRAMP BEZ MILOSTI SATIRE SVE PRED SOBOM NA PUTU DO BELE KUĆE: Pola sveta bi da mu smrsi konce

Foto: Tanjug/AP/Matt Rourke/Alex Brandon, Profimedia/William Scott Alamy Alamy


Donald Tramp zbrisao je na republikanskim izborima za kandidata za predsednika SAD i poslednjeg ozbiljnog rivala Niki Hejli na njenom terenu - u Nju Hempširu. Džo Bajden javno se pomirio sa sudbinom da će se njih dvojica sukobiti 5. novembra, a pola sveta se u panici priprema za smenu vlasti u Beloj kući.


VELIKA POBEDA


Tramp je u Nju Hempširu osvojio 54,5 odsto glasova, dva i po procenta više nego što su predviđale ankete. Džo Bajden je zaključio da će Tramp sigurno biti kandidat republikanske stranke pošto je nedavno pobedio i u Ajovi.


- Ulozi ne mogu biti veći. Naša demokratija i ekonomija su na kocki - kazao je Bajden.
Poslednje istraživanje, koje je uradila agencija "HarrisX", pokazalo je da, uprkos sudskom progonu i pokušajima da se Trampu čak zabrani kandidatura, on uživa podršku 46 odsto američkih birača, dok Bajden može da računa samo na 42 procenta. Nakon glasanja u Nju Hempširu oglasio se premijer susedne Kanade Džastin Trudo, kog je Tramp 2018. optužio da je slab i nepošten. Trudo je saopštio da se njegova vlada sprema za mogućnost povratka Trampa u Belu kuću i neizvesnost koja će uslediti.
- Ne znamo tačno šta će Tramp da uradi - priznao je Trudo.


Zvaničnici EU već dugo ne kriju da su zabrinuti zbog Trampovog povratka na veliku scenu i prave planove za slučaj da se vrati u Belu kuću. Kristin Lagard, šefica Evropske centralne banke, rekla je da je Tramp pretnja za Evropu.
- Nevolja je što su EU potrebne decenije da se osamostali od SAD, a za to vreme biće veoma teško ignorisati šta najmoćnija osoba na planeti govori svakog dana - rekla je Kristin Lagard.


Belgija je predsedavajuća EU, pa je njen premijer Aleksander de Kru rekao poslanicima Evroparlamenta da će Unija biti prepuštena sebi više nego ikada ako ove godine u Americi pobedi Trampova politika. On je pozvao Evropu da se pripremi na perspektivu sukoba s Belom kućom.


MAKRON BALANSIRA


Francuski predsednik Emanuel Makron pokušava da balansira u javnosti. On je izjavio je da će sarađivati s onim predsednikom kog Amerikanci izaberu iako je jasno da mu je Bajden po volji. On je to pokušavao i tokom prvog Trampovog mandata, ali nije uspeo da trgovački rat SAD protiv EU zaobiđe Francusku. Reagovala je i Finska, koja je poslala svog ambasadora u SAD Mika Hautala da ubedi Trampa u vrednost njegove zemlje kao nove članice NATO.

TABELA
Ubedljiva razlika
Tramp 46%
Bajden 42%
* Agencija "HarrisX", 17. januar



BAJDEN: ULOZI NE MOGU BITI VEĆI, SVE JE NA KOCKI



Pometnja u Berlinu: Šolc napravio krizni štab


Nemački Špigl otkrio je da je vlada kancelara Olafa Šolca još u avgustu formirala krizni štab koji ispituje moguće posledice smene vlasti u Americi, posebno za Ukrajinu i NATO, pošto je Tramp 2020. u Davosu rekao predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen da SAD neće priskočiti u pomoć ako Evropa bude napadnuta.
- NATO je mrtav i mi ćemo ga napustiti - rekao je tada Tramp.
Špigl je naveo da je Berlin već poslao ministarku spoljnih poslova Analenu Berbok u posetu republikancima u Teksasu i Vašingtonu, ali da oni nisu jasno potvrdili da su posvećeni NATO.


- Trampov centar za obnovu Amerike predložio je koncept "uspavanog NATO" radi preorijentacije SAD na suprotstavljanje Kini. To je horor scenario zbog kog će Berlin morati da poveća vojne izdatke ne na dva odsto, koliko je tražio Tramp, već možda i na pet procenata. Kancelar se ipak uzda u Bajdenovu pobedu - naveo je Špigl.


6 STVARI KOJIH SE BOJI EVROPA


1. Tramp je 2020. uveo tarife na proizvode iz EU, uključujući 25 odsto na uvoz čelika i 10 na aluminijum, a Brisel se boji novog trgovinskog rata ako se vrati u Belu kuću.
2. SAD su bile najveći donator oružja i novca Ukrajini. Sad se EU brine da će sama morati da finansira Kijev
3. Brisel je zabrinut da će Tramp pogoršati odnose s Kinom, koja je najvažniji trgovinski partner EU. On je 2018. povećao carine i uveo druga ekonomska ograničenja na trgovinu s Kinom
4. Za Evropu je ekologija vrhunski prioritet, a Tramp je izveo SAD iz Pariskog sporazuma o smanjenju emisije štetnih gasova. Bajden je potom vratio potpis SAD na sporazum
5. Administracija Donalda Trampa je razradila plan potpunog ukidanja sankcija Rusiji, a on nastavlja da hvali Vladimira Putina
6. Tramp je zaslužan za sporazum Beograda i Prištine o normalizaciji ekonomskih odnosa koji nije predviđao da Srbija prizna Kosovo. Potpuno suprotno od onoga što Brisel zahteva od Srbije, a Aljbin Kurti radi na terenu


Hejlijeva je gubitnik, a još se mota okolo


Niki Hejli, uprkos porazu, odbila je da se povuče iz trke za predsedničku kandidaturu Republikanske stranke, iako je naredno glasanje u Južnoj Karolini, gde Tramp još bolje stoji i ima podršku guvernera.


- Predizbori u Nju Hempširu nisu bili poslednji u Americi. Trka je daleko od kraja. Ostalo je još na desetine država. Haos koji je napravio Džo Bajden ne može se popraviti republikanskim haosom - rekla je Hejlijeva.
Tramp je s tribine onda pozvao Viveka Ramasvamija, koji se, kao i guverner Floride Ron Desantis, povukao iz trke za kandidaturu.
- Hejlijeva je izrod. Ona zna da ne može da pobedi Trampa, pa se nada da će mu zabraniti da se kandiduje, čime bi izbila u prvi plan - rekao je Ramasvami.
Onda se oglasio i sam Tramp.
- Ona je izgubila. Imala je veoma loše veče. Bila je treća u Ajovi, a još se mota okolo - rekao je Tramp, koji je ranije tvrdio da Hejli ima podršku bajdenovaca, koji veruju da će je njihov kandidat lakše pobediti na izborima za predsednika Amerike 5. novembra.


FAVORIT REPUBLIKANACA ZA POTPREDSEDNIKA SAD


Senator Timoti Skot noćna mora demokrata


Donald Tramp izjavio je da kao svog potpredsednika u Beloj kući vidi senatora Tima Skota (57) iz Južne Karoline.


Time je Tramp zadao udarac svom najjačem protivkandidatu guverneru Floride Ronu Desantisu, koji se povukao iz trke s ambicijom da se kasnije kandiduje za potpredsednika ispred republikanaca, ali i Bajdenovim demokratama.
Naime, van Južne Karoline Amerikanci gotovo da nisu čuli za senatora Skota, ali ga demokrate dobro znaju i veruju da bi on za Bajdena mogao da predstavlja jednako ozbiljnu pretnju kao što je Tramp.
- Demokrate se brinu da će senator Skot, budući da je Afroamerikanac, pokupio ključne Bajdenove glasove. Osim toga, on je znatno mlađi od Trampa, ali i Bajdena (81), čiju bi starost to samo istaklo na debatama. Takođe, mogao bi da izvede na birališta razočarane Amerikance i tako preda njihove glasove Trampu - prenosi NBC.
Senator Skot je odani i stari Trampov prijatelj, pa se veruje da je on, prema dogovoru, ušao u trku za kandidaturu za predsednika samo da bi se promovisao. Brzo se povukao, a sad ga je Tramp naveo kao mogućeg kandidata za potpredsednika. Pritom je Skot ogorčeni neprijatelj Džoa Bajdena. On je nije birao reči ni kad je Bajdena optužio za širenje rata na Bliskom istoku, posle početka sukoba u Gazi.
- Bajdenove ruke su krvave do lakata - rekao je Skot, koji je ranije žučno kritikovao gotovo svaki Bajdenov potez.



TIM SKOT JE TRAMPOV STARI I ODANI PRIJATELJ

Politika mu isplativija nego biznis


Tim Skot je prvi Afroamerikanac koji je postao republikanski senator posle 1979. Izabran je u Južnoj Karolini, gde je počeo kao vlasnik male osiguravajuće agencije. Kad je postao senator to mu je donelo godišnju platu od 174.000 dolara, skoro tri puta veću nego što je imao u svojoj firmi. Zato je prodao agenciju za 500.000 dolara i potpuno se posvetio politici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO


 

Komentari (0)

Loading