PRED NAMA JE KRAJ SVETA, NEMA NAM SPASA! Sat sudnjeg dana upravo je postavljen na 90 sekundi do PONOĆI, evo šta nas tada čeka (FOTO)

Autor:

Svet

23.01.2024

16:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako pišu neki korisnici društvenih mreža, ranije nego što je planirano očito je došlo vreme da se pozdravimo s normalnim životima

PRED NAMA JE KRAJ SVETA, NEMA NAM SPASA! Sat sudnjeg dana upravo je postavljen na 90 sekundi do PONOĆI, evo šta nas tada čeka (FOTO)

Foto: pixabay.com

Nova 2024. godina za sada nam apsolutno ništa dobro nije donela, a kako ćemo tek doživeti postavljanje "Sata sudnjeg dana" koji simbolizuje skori kraj sveta, ostaje da se vidi.

Sat apokalipse koji simbolizuje neminovnost globalne kataklizme od danas pokazuje 90 sekundi do ponoći.

Čovečanstvo se i dalje suočava sa neviđenim nivoom opasnosti, saopštila je grupa naučnika, navodeći ratove u Ukrajini i Izraelu, kao i posledice klimatskih promena na planetu kao neke od gorućih problema današnjice.

"Ove godine, Odbor za nauku i bezbednost Biltena atomskih naučnika pomera kazaljke na Satu sudnjeg dana, uglavnom (mada ne isključivo) zbog rastućih opasnosti od rata u Ukrajini. Sat sada stoji na 90 sekundi do ponoći - što je najbliže globalnoj katastrofi što smo ikada bili. Rat u Ukrajini mogao bi ući u drugu užasavajuću godinu, a obe strane su ubeđene da mogu da pobede. U riziku su suverenitet Ukrajine i širi evropski bezbednosni aranžmani koji su se uglavnom održali od kraja Drugog svetskog rata. Takođe, ruski rat protiv Ukrajine pokrenuo je duboka pitanja o tome kako države komuniciraju, narušavajući norme međunarodnog ponašanja koje podupiru uspešne odgovore na različite globalne rizike", navodi se između ostalog u saopštenju.

Sat apokalipse ili sudnjeg dana je i prošle godine bio na 90 sekundi do ponoći, a za taj sat je zadužena grupa naučnika koja svake godine prilagođava kazaljke u skladu sa dešavanjima u svetu.

U toj grupi naučnika nalaze se i dobitnici Nobelove nagrade, a jedan od osnivača je Albert Ajnštajn.

Sat apokalipse je nastao ubrzo posle početka Hladnog rata i redovno ga od 1947. godine ažuriraju naučnici BSA, sa Univerziteta u Čikagu.

Sat Sudnjeg dana, hipotetički sat koji meri koliko nas deli od apokalipse, osmislili su naučnici. Predstavlja procenu vodećih naučnika i stručnjaka za sigurnost o opasnostima za ljudsku egzistenciju.

Odluku o vremenu koje pokazuje sat Sudnjeg dana donosi tim naučnika među kojima je i 13 dobitnika Nobelove nagrade.

Nivo opasnosti utvrđuje se analizom podataka koji se protežu od onih o informatičkom ratovanju do opasnih tehnologija poput krivotvorenih video i zvučnih zapisa ili stepena militarizacije svemira i razvoja hipersoničnog oružja.

Najbezbednija godina bila je nakon kraja Hladnog rata, 1991. godine, kada je pokazivao 17 minuta do ponoći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading