NUDI SE DVOMESEČNO PRIMIRJE! Otkriveni detalji predloga Izraela za rešenje sukoba s Hamasom!

Autor:

Svet

22.01.2024

21:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski predlog za sporazum sa Hamasom

NUDI SE DVOMESEČNO PRIMIRJE! Otkriveni detalji predloga Izraela za rešenje sukoba s Hamasom!

Foto: Tanjug/AP


Izraelski predlog za sporazum sa Hamasom uključuje nekoliko ključnih elemenata, među kojima je oslobađanje svih preostalih talaca koji se drže u Gazi. Ovaj predlog je upućen Hamasu preko katarskih i egipatskih posrednika, a podrazumeva do dva meseca pauze u borbama kao deo višefaznog sporazuma. Izveštaji ističu da su dva izraelska zvaničnika potvrdila ove detalje.

Ovaj predlog predstavlja značajan korak ka postizanju stabilnosti u regionu, posebno imajući u vidu dugotrajni sukob između Izraela i Hamasa. Posredovanje Katara i Egipta dodatno naglašava složenost i važnost pregovora, s obzirom na ulogu koju ovi posrednici imaju u diplomatskim odnosima na Bliskom istoku.

Višefazni sporazum za trajni mir

Naglasak na višefaznom sporazumu ukazuje na težnju ka dugoročnom rešenju sukoba, umesto privremenih ili površnih dogovora. Osim oslobađanja talaca, očigledno je da su obe strane zainteresovane za postizanje stabilnosti koja će dugoročno koristiti njihovim ciljevima i interesima.

Ova inicijativa takođe baca svetlo na kompleksnost odnosa između Izraela i Gaze, koji su dugo vremena bili obeleženi nasiljem i nepoverenjem. Višefazni pristup može omogućiti da se temeljito reše pitanja koja su dovela do sukoba i stvore uslovi za održiv mir.

Uloga posrednika

Uloga Katara i Egipta kao posrednika u pregovorima naglašava njihovu važnost u regionalnoj diplomatiji. Njihovo angažovanje ukazuje na nameru da se pronađe rešenje koje će zadovoljiti obe strane, uzimajući u obzir njihove specifične interese i zahteve.

Ovaj predlog za sporazum sa Hamasom predstavlja značajan razvoj događaja u ovom dugotrajnom sukobu. Sačekajmo sa nestrpljenjem da vidimo kako će se situacija dalje razvijati i da li će doći do postizanja ovog važnog sporazuma.

(Telegraf)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading