HOĆEMO PRIMIRJE, ALI POD OVA DVA USLOVA! Oglasio se visoki zvaničnik Hamasa: To nije KRAJ SUKOBA, ali ODLAŽEMO ORUŽJE na 5 godina!

Autor:

Svet

25.04.2024

06:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Al-Haja je takođe izneo želju Hamasa da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji

HOĆEMO PRIMIRJE, ALI POD OVA DVA USLOVA! Oglasio se visoki zvaničnik Hamasa: To nije KRAJ SUKOBA, ali ODLAŽEMO ORUŽJE na 5 godina!

Foto: Tanjug/AP

Khalil al-Haja, visoki politički zvaničnik Hamasa, izjavio je za AP da je Islamska militantna grupa spremna da se složi sa primirjem od pet godina ili duže sa Izraelom i da bi odložila oružje i pretvorila se u političku stranku ukoliko bi nezavisna država Palestine bila uspostavljena duž granica prema stanju pre 1967.

Ove izjave dolaze usred zastoja u pregovorima o primirju koji traje već mesecima. Predlog da bi Hamas bio spreman da se razoruža predstavlja značajan ustupak od strane militantne grupe koja je zvanično posvećena uništenju Izraela.


Al-Haja je takođe izneo želju Hamasa da se pridruži Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji, koju predvodi rivalna Fatah frakcija, kako bi formirali jedinstvenu vladu za Gazu i Zapadnu obalu. Takođe je istaknuto da bi Hamas prihvatio "potpuno suverenu palestinsku državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze i povratak palestinskih izbeglica u skladu sa međunarodnim rezolucijama," duž granica Izraela pre 1967. godine.

Izrael, međutim, smatra da nije verovatno da bi razmatrao takav scenario, s obzirom na to da je zavetovao da će uništiti Hamas nakon smrtonosnih napada 7. oktobra koji su izazvali rat. Trenutno rukovodstvo Izraela oštro se protivi stvaranju palestinske države na teritorijama koje je Izrael zauzeo u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Al-Haja nije rekao da li bi njegovo navodno prihvatanje rešenja sa dve države značilo kraj palestinskog sukoba sa Izraelom ili privremeni korak ka cilju grupe da uništi Izrael. Nije bilo odmah reakcije ni od Izraela ni od Palestinske vlasti, koju međunarodno priznata samoupravna vlada koju je Hamas izbacio kada je preuzeo Gazu 2007. godine, godinu dana nakon pobede na palestinskim parlamentarnim izborima.

Izraelskai premijer Benjamin Netanjahu i njegova vlada odbacuju rešenje sa dve države, dok međunarodna zajednica pretežno podržava takvo rešenje. Rat u Gazi traje već skoro sedam meseci, a pregovori o primirju su zapeli. Rat je počeo smrtonosnim napadom 7. oktobra na južni Izrael, kada su Hamasovi militanti ubili oko 1.200 ljudi, uglavnom civila.

Militanti su zatvorili oko 250 talaca u enklavu. Usledila je izraelska bombardovanja i kopnena ofanziva u Gazi, koja je ubila više od 34.000 Palestinaca, većinom žena i dece, prema lokalnim zdravstvenim vlastima, i raselila oko 80% populacije Gaze od 2,3 miliona ljudi.

Spremanje Izraela za ofanzivu u Rafahu

Izrael se sada sprema za ofanzivu u južnom gradu Rafahu, gde je više od milion Palestinaca pobeglo. Izrael tvrdi da je rasturio većinu od prvobitnih dvadeset i četiri Hamasove bataljona od početka rata, ali da su preostala četiri zatrpana u Rafahu.

Al-Haja je rekao da takva ofanziva neće uspeti u uništenju Hamasa. Kontakti između političkog rukovodstva van Gaze i vojnog rukovodstva unutar Gaze su "neometani" tokom rata i "kontakti, odluke i pravci se donose u konsultaciji" između ove dve grupe.

Zamrznuti pregovori o primirju

U novembru je sedmodnevno primirje dovelo do oslobađanja više od 100 talaca u zamenu za hiljade palestinskih zatvorenika koje drži Izrael. Međutim, pregovori o dugoročnom primirju i oslobađanju preostalih talaca su sada zamrznuti, pri čemu se svaka strana optužuje za tvrdoglavost. Ključni posrednik Katar je u poslednjih nekoliko dana rekao da sprovodi "ponovnu procenu" svoje uloge kao posrednik.

Većina najviših političkih zvaničnika Hamasa, prethodno smeštenih u Kataru, napustila je tu zemlju u protekloj nedelji i otputovala u Tursku, gde je politički lider Hamasa Ismail Hanije sastao se sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom u subotu. Al-Haja je demantovao trajni potez glavnog političkog ureda grupe i rekao da Hamas želi da vidi Katar kako nastavlja sa posredovanjem u pregovorima.

Optužbe i pretnje

Izraelski i američki zvaničnici optužili su Hamas da nije ozbiljan u pregovorima. Al-Haja je to demantovao, rekavši da je Hamas napravio ustupke u vezi sa brojem palestinskih zatvorenika koje želi osloboditi u zamenu za preostale izraelske taoce. Rekao je da grupa tačno ne zna koliko talaca se nalazi u Gazi i da su još uvek živi. Međutim, rekao je da Hamas neće odustati od svojih zahteva za trajnim primirjem i potpunim povlačenjem izraelskih trupa, na šta se Izrael opirao. Izrael tvrdi da će nastaviti vojne operacije sve dok Hamas definitivno ne bude poražen i da će zadržati prisustvo bezbednosti u Gazi nakon toga.

Al-Haja je takođe implicitno zapretio da će Hamas napasti izraelske ili druge snage koje bi mogle biti stacionirane oko plutajućeg pristaništa koje SAD pokušava da izgradi duž obale Gaze kako bi dostavljalo pomoć morem.

- Mi kategorički odbijamo bilo kakvo prisustvo ne-palestinskih snaga u Gazi, bilo na moru ili na kopnu, i suočićemo se sa bilo kojom vojnom snagom prisutnom na ovim mestima, izraelskom ili bilo kojom drugom ... kao okupacionom silom - rekao je.

Al-Haja je rekao da Hamas ne kaje zbog napada 7. oktobra, uprkos uništenju koje je donelo Gazi i njenom narodu. Nije priznao da su Hamasovi militanti ciljali civile tokom napada — uprkos preovlađujućim dokazima suprotnog — i rekao je da je operacija uspela u svom cilju.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading