SVE JE BIO SAMO UVOD: Najavljen novi MASOVNI ŠTRAJK u Nemačkoj! Ovo će tek paralisati život

Autor:

Svet

22.01.2024

14:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Planirani štrajk započeće u 2 sata ujutro u sredu i nekoliko sati ranije za teretne usluge i trajaće do 18 časova sledećeg ponedeljka

SVE JE BIO SAMO UVOD: Najavljen novi MASOVNI ŠTRAJK u Nemačkoj! Ovo će tek paralisati život

Foto: Philipp Schulze/dpa/dpa via AP/Tanjug

Dindikat mašinovođa Nemačke (GDL) najavio je za sredu petodnevni štrajk.

Sindikat je saopštio da je odbio najnoviju "navodno poboljšanu" ponudu Deutsche Bahna.

Sindikat GDL čiji su članovi uglavnom mašinovođe, ali uključuju i druge zaposlene u železničkoj mreži najavio je šestodnevni štrajk u ranim jutarnjim satima do ponedeljka.

Planirani štrajk započeće u 2 sata ujutro u sredu i nekoliko sati ranije za teretne usluge i trajaće do 18 časova sledećeg ponedeljka.

Iako je to poslednji u nizu štrajkova GDL-a, najavljena šestodnevna akcija trebala bi da traje duže od onih koje su bile ranije.

Nemački operater Deutsche Bahn (DB) pokušao je da u petak vrati sindikat za pregovarački sto novom ponudom o platama i uslovima, koju je GDL rekao da odbija.

"Svojom trećom i navodno poboljšanom ponudom, Deutsche Bahn je ponovo pokazao da nastavlja sa svojim pređašnjim tokom nepridržavanja i sukoba - nema ni traga spremnosti na pomirenje", rekao je GDL u saopštenju za javnost.

Martin Zajler, šef kancelarije za ljudske resurse Deutsche Bahna, kritikovao je GDL u petak, tvrdeći da štrajkove ne koristi kao poslednje sredstvo, već kao sredstvo samopromocije.

Prema DB-u, njegova poslednja ponuda GDL-u predviđala je prosečno povećanje plata za zaposlene od 4,8 posto počevši od avgusta i dodatnih 5 posto od aprila 2025.

DB je rekao da bi uslovi takođe uključivali kompenzacijsku isplatu za inflaciju koja bi bila fiksna na razdoblje od 32 meseca.

Nemački sindikat, pak, traži dodatnih 550 evra mesečno pre oporezivanja za zaposlene i isplatu naknade za inflaciju fiksnu samo na razdoblje od 12 meseci.

Takođe se poziva na hitno smanjenje broja sati rada u smenama s 38 na 35, bez promena u platama.

DB je rekao da je jedan od razloga zašto to nije realno to što već pokušava da zaposli novo osoblje, a smanjenje radnih sati postojećih zaposlenih za ovoliko bi dodatno pogoršalo problem nedostatak osoblja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading