DOK SE SVET SMRZAVA, ONI ŠETAJU U GAĆAMA I KUVAJU SE ŽIVI: Stanovnici ove zemlje prizivaju kišu kao nikad pre (VIDEO)

Autor:

Svet

21.01.2024

12:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fenomen El Ninja ponovo je u centru pažnje

DOK SE SVET SMRZAVA, ONI ŠETAJU U GAĆAMA I KUVAJU SE ŽIVI: Stanovnici ove zemlje prizivaju kišu kao nikad pre (VIDEO)

Foto: Tanjug/A. PAP

Sjedinjene Američke Države su u potpunom kolapsu zbog ledenog vremena i mećava. Severna Evropa i krajnji istok kontinenta takođe su u ledari, dok ni u Aziji nije previše toplo, naprotiv.

Ali zato je u Australiji nezapamćena žega, vrućina koja je u mnogim gradovima praćena temperaturama od skoro 50 stepeni!

Velike delove Australije ponovo je zahvatila vrućina. Nacionalni meteorološki prognostičar rekao je da se povećao rizik od šumskih požara u ionako visokorizičnoj sezoni požara dok je zemlju zahvatio El Ninjo.

Na snazi su drugi dan zaredom upozorenja na žege, dok su područja Kvinslenda, Novog Južnog Velsa i Severnih teritorija odavno na udaru nezapamćene vrućine.

Upozoreno je da bi u Zapadnoj Australiji, geografski najvećoj saveznoj državi u zemlji, udaljena područja Pilbara i Gaskojna u nedelju mogla da dosegnu 40 stepeni Celzijusa.

U rudarskom gradu Pilbara Paraburdu, oko 1.500 km severno od glavnog grada Perta, prognozirana je najviša temperatura od 48 stepeni, više od sedam stepeni iznad prosečnog maksimuma za januar.

Najviša zabeležena temperatura u Australiji, 50,7 stepeni Celzijusa, zabeležena je u luci Onslou u Pilbari 13. januara 2022. godine.

U zapadnoaustralijskom gradu Mikatara, vlasnik hotela Royal Mail Aleks Mek Virter rekao je da bi vrućina mogla da nas sve "žive skuva".

"Sunce vam greje odozgo, imate vruću zemlju koja vas greje odozdo i to je pravi izazov", rekao je 29-godišnji engleski državljanin.

"Nisam siguran želim li da pokušam da odem u krevet večeras na 50 stepeni bez klime."

Na istočnoj obali, u delovima glavnog grada Novog Južnog Velsa Sidneja u nedelju se predviđalo da će dosegnuti 40 stepeni, gotovo 10 iznad prosečnog maksimuma za januar.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading