HAOS U CRVENOM MORU: Grčki brod pogođen projektilom kod Jemena!

Autor:

Svet

16.01.2024

19:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčki brod pogođen projektilom u Crvenom moru

HAOS U CRVENOM MORU: Grčki brod pogođen projektilom kod Jemena!

Foto: www.profimedia.rs


Kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei saopštila je da je brod u grčkom vlasništvu, pod zastavom Malte, pogođen projektilom u Crvenom moru kod obale Jemena, javlja BBC. Ovaj incident se dogodio nakon što je američka vojska objavila da je zaplenila oružje koje je Iran isporučio Hutima tokom operacije prošle nedelje.

Iran isporučio oružje Hutima

Prema informacijama američke vojske, zaplenjeno oružje je bilo namenjeno Hutima, a SAD su u međuvremenu pogodile više ciljeva u oblastima koje su pod kontrolom Huta. Zvaničnik SAD-a je izjavio da su četiri protivbrodske balističke rakete koje su Hutije spremile za lansiranje uništene.

 

 


Ovaj incident baca svetlo na kompleksnu političku situaciju na Bliskom istoku i naglašava ulogu koju regionalne sile poput Irana imaju u podržavanju različitih grupe i frakcija u regionu.

Bezbednosna situacija u Crvenom moru

Napad na brod u Crvenom moru dodatno naglašava bezbednosne izazove sa kojima se suočavaju pomorski saobraćaj i kompanije koje posluju u ovom regionu. Situacija u Jemenu, gde već godinama traje oružani sukob između različitih frakcija, dodatno komplikuje plovidbu ovim vodama.

Reakcije međunarodne zajednice

Očekuje se da će međunarodna zajednica pažljivo pratiti razvoj situacije u Crvenom moru i preduzeti odgovarajuće mere kako bi se osigurala bezbednost plovidbe u ovom vitalnom pomorskom regionu. Takođe, očekuje se da će se intenzivirati dijalog i napore za postizanje mirnog rešenja za konflikte koji pogađaju Bliski istok.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading