FIJASKO! NIŠTA OD SLETANJA NA MESEC: Evo šta se u orbiti dogodilo sa "istorijskom" letelicom

Autor:

Svet

09.01.2024

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američka kompanija Astrobotik tehnolodži saopštila je da odustaje od pokušaja da njen lender sleti na Mesec, nakon što je pretrpeo "kritičan" gubitak pogonskog goriva zbog curenja

FIJASKO! NIŠTA OD SLETANJA NA MESEC: Evo šta se u orbiti dogodilo sa "istorijskom" letelicom

Foto: Shutterstock

Pun mesec

Samo nekoliko sati nakon što je lender lansiran iz američke države Floride u ponedeljak, Astrobotik je objavio da je misija u opasnosti.

Lunarni lender nazvan Peregrin, nije mogao da se postavi u položaj direktno okrenut prema Suncu, verovatno zbog problema sa pogonom, navodi Astrobotik, prenosi CNN.

Kompanija je istakla da je to sprečilo letelicu da napuni svoje baterije, a da je problem sa baterijom kasnije rešen.

Očigledan problem sa pogonskim sistemom, međutim, nije rešen. Kompanija je navela da potencijalno sletanje lendera na Mesec, koje je bilo predviđeno za 23. februar, više nije u planu.

Astrobotik tehnolodži je prethodno saopštio da je njegova misija na Mesec naišla na tehničke probleme, navodeći da je letelica Peregrin imala problem koji ju je sprečio da svoje solarne panele stabilno usmeri prema Suncu.

Kompanija je navela da bez mogućnosti punjenja baterija i održavanja napajanja misija neće moći da se nastavi, objavio je BBC.

Lender težak 1,2 tone lansiran je u ponedeljak sa Kejp Kanaverala u Floridi pomoću rakete "vulkan".

Cilj je bio da to postane prva američka misija u pola veka koja je izvršila meko sletanje na Mesec, kao i da prvi put to uradi jedna komercijalna kompanija.

NASA je zakupila prostor lendera za pet instrumenata za proučavanje lunarnog okruženja pre nego što pošalje astronaute kasnije tokom ove decenije.

Poslednji put su SAD pokrenule misiju sletanja na Mesec u decembru 1972. godine, kada su Džin Kernan i Harison Smit iz Apola 17 postali 11. i 12. čovek koji su hodali Mesecom i taj događaj predstavlja vrhunac ere u kojoj je dominirala NASA.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading