SKANDAL NAD SKANDALIMA: Direktorka televizije radila kao TAJNI AGENT! Novinari u šoku! Koristila uticaj da krade SVE PODATKE

Autor:

Svet

08.01.2024

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnja direktorka slovačkog servisa BBC sa sedištem u Londonu, Terezija Javorska, davala je rukovodiocima zemalja istočnog, komunističkog bloka obaveštajne podatke o novinarskim izvorima i metodama BBC u kritičnim trenucima Hladnog rata, prenose pojedini mediji

SKANDAL NAD SKANDALIMA: Direktorka televizije radila kao TAJNI AGENT! Novinari u šoku! Koristila uticaj da krade SVE PODATKE

Foto: dailymail.co.uk printscreen

Pozivajući se na saznanja Dejli Mejla, pariski dnevnik Mond piše da je Javorska špijunirala političke izbeglice koje su pobegle od progona iza tzv. gvozdene zavese, od kojih su mnogi radili ili davali doprinos BBC.

Stručnjaci za bezbednost veruju da je to prvi poznati slučaj da se jedan agent strane obaveštajne službe infiltrirao u BBC od početka Hladnog rata.

Obaveštajni rad Javorske uključivao je tajne sastanke sa agentima, signaliziranje potencijalne opasnosti, razmenjivanje šifrovanih poruka i ugovaranje sastanaka slanjem šifrovanih poruka na razglednicama.

Pariski dnevnik navodi da je Javorska impresionirala svoje šefove koji su hvalili njenu sklonost prema zaverama i veoma interesantne obaveštajne podatke koje je pružila.

Šokirani bivši novinari BBC koji su radili sa Javorskom, ženom koja je fizički veoma ličila na pevačicu i TV zvezdu Silu Blek, rekli su da nikada nisu sumnjali da je njihova ambiciozna šefica, osoba koja je redovno išla u crkvu, bila špijunka.

Prisećali su se, međutim, da se ona često protivila emitovanju izveštaja koji su uključivali kritička mišljenja prema komunističkom režimu u Čehoslovačkoj. Javorska je radila pod kodnim imenom Agent Vora.

Rođena je u Čehoslovačkoj, u zemljoradničkoj porodici, a agent nekada zloglasne čehoslovačke Službe državne bezbednosti koji je sredinom osamdesetih godina prošlog veka po zadatku poslat u London, regrutovao je Javorsku nakon susreta na jednom koktelu.

"Ona je pristala da izda Veliku Britaniju, svoju novu zemlju i svoje kolege u BBC iz ideoloških motiva i patriotskih osećanja", navodi se u arhivskim fajlovima službe bezbednosti tadašnje Čehoslovačke iz perioda Hladnog rata, sa kojih je nedavno skinuta oznaka tajnosti.

Mond dodaje da u dosijeima piše da je Javorska, uprkos tome što je uživala u veoma dobroj finansijskoj situaciji u Velikoj Britaniji, ostala potajno naklonjena komunističkom režimu u Čehoslovačkoj, verujući da je komunistički društveni sistem "daleko pravedniji od onog u kapitalističkim zemljama".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading