BORELJ PLANIRA POSETU BLISKOM ISTOKU: Nakon eksplozije u Libanu raste zabrinutost da i Bejrut ne bude uvučen u konflikt!

Autor:

Svet

05.01.2024

13:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozep Borelj, planira posetu Libanu usled rastućih tenzija i zabrinutosti da bi Bejrut mogao biti uvučen u sukobe na Bliskom istoku.

BORELJ PLANIRA POSETU BLISKOM ISTOKU: Nakon eksplozije u Libanu raste zabrinutost da i Bejrut ne bude uvučen u konflikt!

Foto: Tanjug/AP/Johanna Geron

Borelj će se sastati s ključnim libanskim zvaničnicima, uključujući predsednika parlamenta Nabih Berija, premijera Nadžiba Mikatija, ministra za spoljne poslove i emigraciju Abdalah Bu Habiba, kao i sa komandantom libanskih oružanih snaga generalom Džozefom Aunom, kako je objavljeno na zvaničnom sajtu Evropske unije.

Njegova agenda takođe obuhvata susret s komandantom Privremenih snaga UN u Libanu (UNIFIL), generalom Aroldom Lazarom. Glavni cilj posete jeste diskusija o svim aspektima situacije u Gazi i okolnim područjima, uključujući njen uticaj na region, s posebnim osvrtom na situaciju duž izraelsko-libanske granice.

Takođe će se razmatrati važnost izbegavanja regionalne eskalacije i održavanja humanitarne pomoći civilima, koju je Evropska unija povećala na 100 miliona evra.

U zvaničnom saopštenju se navodi da će visoki predstavnik ponoviti potrebu za jačanjem diplomatskih napora sa regionalnim liderima, s ciljem stvaranja uslova za postizanje pravednog i trajnog mira između Izraela, Palestine i celokupnog regiona.

Bilateralna saradnja i pitanja od domaćeg i regionalnog značaja takođe će biti centralne tačke razgovora tokom Boreljove posete.

Podsetimo, tenzije i sukobi u ovom delu sveta se ne stišavaju. 

Tim povodom se obratio lider Hezbolaha Hasan Nasralah naciji nakon eksplozije 3. januara u Bejrutu, u kojoj je ubijen zamenik lidera Hamasa i pet drugih osoba.

On je izrazio saučešće porodicama žrtava i rekao da će njihova krv i žrtva imati pozitivan uticaj na ceo region. 

Nasralah je takođe osudio izraelski napad na predgrađe Bejruta kao “ozbiljan napad na Liban” i “opasan razvoj događaja” u ratu sa Izraelom.

Najavio je da će se ponovo obratiti u petak na komemoraciji povodom godišnjice ubistva iranskog generala Kasema Sulejmanija u Bagdadu. 

Ovo je bilo treće obraćanje lidera Hamasa otkako je počeo rat u Izraelu.

Izraelska vojska nije komentarisala incident, dok je libanska militantna grupa Hezbolah u ponedeljak takođe izjavila da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Mi smo verni svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti - naveli su tom prilikom iz Hezbolaha na Telegramu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading