TRAMP NAPUNIO DŽEPOVE DOK JE BIO PREDSEDNIK: Teške optužbe na račun bivšeg lidera SAD - izveštaj Demokrata oktriva šokantne detalje o korupciji u Beloj kući!

Autor:

Svet

05.01.2024

10:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši američki predsednik Donald Tramp i njegova porodica su tokom njegovog boravka u Beloj kući primali najmanje 7,8 miliona dolara od kompanija povezanih s njim iz inostranstva, saopštilE su demokrate iz Odbora za nadzor u Predstavničkom domu Kongresa.

TRAMP NAPUNIO DŽEPOVE DOK JE BIO PREDSEDNIK: Teške optužbe na račun bivšeg lidera SAD - izveštaj Demokrata oktriva šokantne detalje o korupciji u Beloj kući!

Foto: Tanjug/AP, shutterstock

Prema oceni demokratskih kongresmena, ova suma je verovatno samo deo ukupnog novca koji je Trampova porodica primila iz inostranstva tokom njegovog mandata od 2017. do 2021.

Izveštaj, nazvan "Bela kuća na prodaju", objavljen od strane Odbora za nadzor, otkriva da su kompanije iz Kine, Saudijske Arabije, Turske, Konga i Malezije trošile značajne sume novca na boravak u luksuznim objektima u vlasništvu Donalda Trampa. Kako se navodi, ove zemlje su na taj način uticale na spoljnopolitičke odluke koje su mogle imati dalekosežne posledice po SAD.

Foto: Tanjug/AP

 

Kineska ICBC banka i aviokompanija Hajnan erlanjs su, prema izveštaju, potrošile 5,5 miliona dolara tokom boravka u Trampovim objektima. Takođe se navodi da je Saudijska Arabija potrošila više od 615.000 dolara na smeštaj svojih predstavnika u Trampovoj kuli u Njujorku i hotelu u Vašingtonu.

''Tramp se često hvalio time kako su Saudijsci voljni da posluju sa njim pod njegovim uslovima", navodi se u izveštaju.

Važno je naglasiti da je Tramp, nakon izbora 2016, odlučio da se ne distancira od svojih biznisa, ostavljajući upravljanje kompanijama svojim sinovima.

Bivši američki predsednik je napravio presedan i kada je izabran u Belu kuću jer se nije distancirao od svojih biznisa i upravljanje kompanijama je ostavio svojim sinovima.

 

 

Istraživanje Kongresa 2016. pokrenulo je pitanje sukoba interesa i potencijalnog kršenja zakona i Ustava SAD-a, koji zabranjuje federalnim javnim funkcionerima prihvatanje poklona iz inostranstva bez saglasnosti Kongresa. Istraga je vodila do sudskog spora, koji je završen dogovorom - Trampova firma će dostaviti tražena dokumenta.

Nakon što su republikanci preuzeli kontrolu nad Predstavničkim domom 2022, Odbor je obustavio zahtev za potrebnom dokumetacijom od Trampove firme, a sudski spor je okončan.

Objavljivanje ovog izveštaja dolazi u trenutku kada Tramp pokušava da osvoji novu republikansku predsedničku nominaciju, dok republikanci u Predstavničkom domu vode istragu o opozivu aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena zbog navoda o profitiranju njega i njegovog sina Hantera Bajdena tokom njegovog mandata kao potpredsednika Amerike.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading