ALIJANSA UZDRMANA AMERIČKIM PRETNJAMA! Bajden upozorava: ''Moskva preti nekim saveznicima NATO, Kongres mora odmah da deluje!''

Autor:

Svet

30.12.2023

14:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki predsednik Džo Bajden uputio je ozbiljne pretnje NATO savezu, naglašavajući hitnost situacije u Ukrajini tokom novogodišnjih praznika.

ALIJANSA UZDRMANA AMERIČKIM PRETNJAMA! Bajden upozorava: ''Moskva preti nekim saveznicima NATO, Kongres mora odmah da deluje!''

Foto: Tanjug/AP

U saopštenju izdato sa karipskog ostrva, gde predsednik provodi odmor, Bajden je odgovorio na dramatične događaje u Ukrajini, posebno vazdušni napad koji je, prema njegovim rečima, predstavljao najveći izazov za Severnoatlantski savez.

Kako je istakao, korišćene su sofisticirane tehnologije poput bespilotnih letelica i hipersoničnih raketa, od kojih su mnoge uspešno presrele sistemi protivvazdušne odbrane prebačeni iz Sjedinjenih Država. Bajden je pozvao svoje sugrađane da budu ponosni na američku podršku Kijevu, ali istovremeno izrazio zabrinutost zbog nedostatka akcije Kongresa.

- Situacija u Ukrajini utiče na NATO, bezbednost Evrope i naše transatlantske odnose. Dok Kongres ne preduzme akciju u novoj godini, nećemo moći nastaviti sa slanjem oružja i kritičnih sistema protivvazdušne odbrane u Ukrajinu - naglasio je Bajden.

Dodatno, predsednik je ukazao na pretnje koje Ruska Federacija upućuje saveznicima u NATO, stvarajući rizik od direktnog uključivanja Sjedinjenih Američkih Država u sukob.

Eskalacija napetosti dovela je do proglašenja upozorenja o vazdušnom udaru širom Ukrajine 29. decembra, sa izveštajima o eksplozijama u ključnim gradovima poput Kijeva, Odesse, Lavova, Harkova, Zaporožja, Hmeljnickog, Sumske i Ternopolske oblasti.

Ukrajinski predsednik izjavio je da je Rusija ispalila oko 110 projektila, od kojih je većina oborena. S druge strane, Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su Oružane snage Rusije sprovele masovne udare visokopreciznim oružjem i bespilotnim letelicama na vojno-industrijske komplekse Ukrajine, obuhvatajući aerodrome, arsenale i lokacije oružanih snaga i stranih plaćenika.

Svet sa strepnjom očekuje razvoj događaja u Ukrajini, dok se lideri suočavaju s hitnom potrebom rešavanja krize i očuvanja bezbednosti u regionu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading