AMERIKA IDE NA SVE ILI NIŠTA, ZAHUKTAVA SE NA BLISKOM ISTOKU: Evropa pozvala Vašington na zajednički udar protiv veoma moćnog neprijatelja!

Autor:

Svet

04.01.2024

14:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši komandant NATa poziva na akciju protiv jemenskih Huta uz oprez zbog iranskog uticaja.

AMERIKA IDE NA SVE ILI NIŠTA, ZAHUKTAVA SE NA BLISKOM ISTOKU: Evropa pozvala Vašington na zajednički udar protiv veoma moćnog neprijatelja!

Foto: Shutterstock, Ap

Bivši komandant NATO u Evropi, Džejms Stavridis, izneo je stav da su Sjedinjene Države preduzele akciju protiv jemenskih Huta, koje podržava Iran, ali da su napadi i dalje prisutni. O tome je detaljno pisao u svom članku za Blumberg.

Stavridis je pozvao na razmatranje nekoliko opcija za eskalaciju sa značajnijom ulogom, uključujući i moguće napade na iranske ciljeve.

Ipak, naglasio je da bi takav scenario bio "veoma kontroverzan" i da nosi ozbiljan rizik od dalje eskalacije napetosti. U tom kontekstu, Stavridis je istakao potrebu za preliminarnim pripremama zasnovanim na obaveštajnim informacijama o vezama Irana sa Hutima.

Bivši komandant NATO je takođe naglasio potrebu da se Teheran zvanično upozori na mogućnost udara. Prema njegovim rečima, planirana kampanja bi trebalo da obuhvati seriju postepenih napada, s razmacima koji bi omogućili Iranu da adekvatno reaguje na situaciju sa Huta pokazujući spremnost na dijalog.

Stavridis je dodao da bi prve potencijalne mete mogle biti kontrolna postrojenja ofšor platformi u Persijskom zalivu i Arapskom moru, kao i brodovi koji se koriste za transport oružja Huta.

Podsećanja radi, savetnik američkog predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, Džejk Salivan, izjavio je prošlog decembra da Vašington razmatra formiranje pomorske operativne grupe u saradnji sa saveznicima. Cilj ove grupe bio bi obezbeđenje prolaska brodova kroz Crveno more, posebno u svetlu nedavnih napada jemenskih Huta na komercijalne brodove.

Formiranje pomorske operativne grupe ima za cilj jačanje bezbednosti plovidbe u regionu, a pregovori sa saveznicima predstavljaju korak ka zajedničkom delovanju u cilju očuvanja mira i stabilnosti na ključnim pomorskim putevima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading