ODGOVOR TEHERANA ĆE BITI ŽESTOK! Velika tragedija na komemoraciji: Iran optužuje SAD i Izrael - Vašington negira umešanost!

Autor:

Svet

04.01.2024

08:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najmanje 95 ljudi izgubilo je život u seriji eksplozija tokom komemoracije bivšem iranskom komandantu Kasemu Solejmaniju, ubijenom pre četiri godine u američkom vazdušnom napadu.

ODGOVOR TEHERANA ĆE BITI ŽESTOK! Velika tragedija na komemoraciji: Iran optužuje SAD i Izrael - Vašington negira umešanost!

Foto: shutterstock

Iran preti

Pomoćnik iranskog predsednika, Mohamed Džamšidi, okrivio je Izrael i Sjedinjene Američke Države za ovu tragediju, dok je Stejt department odbacio bilo kakvu umešanost ove dve zemlje.

Incident je dodatno produbio strahove od širenja sukoba u regionu, naročito dok Izrael nastavlja vojni obračun protiv Hamasa u Pojasu Gaze, a pobunjenici Huti iz Jemena, saveznici Irana, izvode napade na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Portparol Stejt departmenta, Metju Miler, jasno je izjavio da SAD nisu umešane u ove eksplozije.

- Svaka sugestija da jesmo je smešna - naglasio je Miler. Odbacio je i tvrdnje da je Izrael odgovoran za tragediju.

Mohamed Džamšidi, saradnik iranskog predsednika Ebrahima Raisija, nije pružio konkretne dokaze za svoje tvrdnje da su SAD i Izrael krivi za eksplozije. On je na mreži X izjavio: - ''Nemojte se zavaravati, odgovornost za ovaj zločin snose američki i cionistički režimi, a terorizam je samo oruđe".

Predsednik Raisi obećao je identifikaciju i kažnjavanje počinilaca, nazivajući akt "kukavičkim". Ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahijan najavio je da će Iran delovati preko Ujedinjenih nacija, ne iznoseći dodatne detalje.

Generalni sekretar UN, Antonio Gutereš, osudio je eksplozije, dok je zamenik specijalnog izaslanika SAD za Iran, Abram Pejli, izjavio da SAD pažljivo prate situaciju i izražavaju žaljenje za gubicima među civilima, istakavši da će nastaviti pratiti razvoj događaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading