GUGL ŠPIJUNIRAO KORISNIKE ČAK I U "INCOGNITO" REŽIMU: Videli reakciju sveta, pa napravili JEDINI LOGIČAN GEST

Autor:

Svet

29.12.2023

15:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gugl se suočava sa mnogim tužbama koje osporavaju njegove prakse pretrage i digitalnog oglašavanja

GUGL ŠPIJUNIRAO KORISNIKE ČAK I U "INCOGNITO" REŽIMU: Videli reakciju sveta, pa napravili JEDINI LOGIČAN GEST

Foto: pixabay.com

Američki tehnološki gigant Gugl pristao je da nagodbom reši kolektivnu tužbu zbog narušavanja privatnosti miliona korisnika koje je Gugl pratio i kada su pretraživali internet u "privatnom režimu".

Tužioci su tražili da Gugl isplati najmanje pet milijardi dolara odštete, prenosi BBC.

Advokati obe strane su saopštili da su postigli preliminarnu nagodbu čiji uslovi nisu objavljeni ali očekuje se da će je predstaviti sudu do februara 2024. godine.

U kolektivnoj tužbi koja je podneta 2020. godine se tvrdi da Gugl ne može da se bavi tajnim i neovlašćenim prikupljanjem podataka "od praktično svakog Amerikanca koji ima računar ili telefon".

Gugl je pratio šta rade korisnici na internetu čak i kada su pretraživač Gugl hrom (Google Crome) postavili na režim "inkognito". a druge pretraživače na "privatni režim".

Američka tehnološka firma je rekla da je prikupljanje istorije pretrage, čak i u režimu privatnog pregleda, pomoglo vlasnicima sajtova da "bolje procene učinak svog sadržaja, proizvoda ili marketinga".

Gugl se suočava sa mnogim tužbama koje osporavaju njegove prakse pretrage i digitalnog oglašavanja.

Kompanija je ranije ovog meseca rekla da će isplatiti 700 miliona dolara za poravnanje antimonopolske tužbe u vezi sa Guglovom Plej prodavnicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading