SKANDAL NA ARKTIKU: Amerikanci prisvojili ruske teritorije! Putin će zbog ovog POBESNETI

Autor:

Svet

25.12.2023

12:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ujedinjene Nacije su poslednji put odobrile Rusiji proširenje granica nad morskim dnom na Arktiku u februaru ove godine, a rad na novim odobrenjima se i dalje nastavlja

SKANDAL NA ARKTIKU: Amerikanci prisvojili ruske teritorije! Putin će zbog ovog POBESNETI

Foto: Youtube/Printscreen/The Telegraph

Sjedinjene Američke Države gotovo na svoju ruku su prisvojile na Arktiku neke teritorije koje su svojevremeno bile neutralne, ali i vlasništvu Rusije.

Stejt department ignoriše interese saveznika i krši međunarodno pravo, zbog čega međunarodna zajednica nije u obavezi da ove pretenzije i poštuje, poručuje ruska strana.

- Svet ne može da prizna nove granice Sjedinjenih Američkih Država na Arktiku - kaže danas Konstantin Kosačov, zamenik predsednika ruskog Saveta Federacije, komentarišući poslednju vest da je Vašington jednostrano odlučio da proširi granice nad morskim dnom, pretežno na Arktiku, pojasu od sve većeg strateškog značaja za svet, a posebno zemlje koje imaju izlaz na njega.

Kako javlja "Blumberg", američki Stejt department sada želi da preuzme kontrolu nad dodatnom teritorijom površine milion kvadratnih kilometara, koja se najvećim delom nalazi na Arktiku i u Beringovom moru u blizini Rusije, ali i drugim delovima Atlantika i Tihog okeana. Ukupna teritorija na koju pretenduje Vašington je dva puta veća od, na primer, površine Kalifornije, prenosi "Gazeta.ru".

Širenjem teritorije SAD planiraju da dobiju pristup retkim mineralima za proizvodnju baterija za električna vozila, kao i nalazištima nafte i gasa, prenosi Blumberg.

Stejt department smatra da redefinisanje granica neće stvoriti teritorijalne sporove sa Ruskom Federacijom, iako će o tome, priznaju, morati da se razgovara sa Kanadom i Japanom. 

Iz Saveta Federacije Rusije danas poručuju da ovakve pretenzije Vašingtona nemaju pravnu osnovu i dodaju da su poslednjom odlukom Amerikanci "prevazišli sami sebe" budući da su izignorisali interese svojih saveznika, prenosi RT Balkan.

UN su poslednji put odobrile Rusiji proširenje granica nad morskim dnom na Arktiku u februaru ove godine, a rad na novim odobrenjima se i dalje nastavlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Mumi

25.12.2023 17:25

Pa kad su mogli onoliku zemlju da ukradu Indijancima i da ih strpaju u rezervate,kao i Kanadu i Australiju,sto ne bi jos malo. Koliko jos delova Libije,Sirije,Iraka...