KO ĆE DOBITI MILIJARDE DOLARA? Bela kuća daje zeleno svetlo za korišćenje ruske imovine!

Autor:

Svet

21.12.2023

23:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hitni pregovori o korišćenju ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini

KO ĆE DOBITI MILIJARDE DOLARA? Bela kuća daje zeleno svetlo za korišćenje ruske imovine!

Foto: shutterstock


Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena započela je hitne pregovore sa saveznicima o korišćenju zamrznute ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini, navodi "Njujork tajms" pozivajući se na neimenovane izvore.

Bela kuća je signalizirala saglasnost sa korišćenjem ruske imovine imajući u vidu rastući pritisak kongresmena za donošenje zakona koji bi to omogućio. SAD vrše pritisak na Veliku Britaniju, Francusku, Nemačku, Italiju, Kanadu i Japan da iznesu svoje planove do 24. februara, kada će biti dvogodišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.


Detalji strategije korišćenja ruske imovine i mogući uticaj na Moskvu



Prema pisanju američkog lista, o detaljima strategije korišćenja ruske imovine se još uvek razgovara, a nije odlučeno da li će sredstva ići direktno Kijevu ili će se koristiti na druge načine. Postojanje takve strategije i mogućnost korišćenja ruske imovine moglo bi naterati Moskvu na pregovore o okončanju rata u Ukrajini. Nakon početka ruske invazije, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi - oko 300 milijardi evra.



Zamrzavanje ruskih deviznih rezervi i finansijski uticaj



Okvirno 200 milijardi evra nalazi se u Evropskoj uniji, pretežno na računima belgijskog "Euroklira", koji je krajem oktobra saopštio da je za devet meseci 2023. godine zaradio oko tri milijarde evra od kamata od ulaganja ruske imovine pod sankcijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading