PREKIPELO IM ZA SVA VREMENA: Svet priprema rezoluciju o MOMENTALNOM PREKIDU RATA u Gazi, jedna stvar u njoj RAZBESNEĆE IZRAELCE

Autor:

Svet

18.12.2023

09:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nacrt nove rezolucije Saveta bezbednosti predstavile su arapske zemlje, a prema tvrdnjama neimenovanih, dobro upućenih uzvora u diplomatskim krugovima, pregovori o novom tekstu su u toku

PREKIPELO IM ZA SVA VREMENA: Svet priprema rezoluciju o MOMENTALNOM PREKIDU RATA u Gazi, jedna stvar u njoj RAZBESNEĆE IZRAELCE

Foto: Tanjug/AP

U nacrtu nove rezolucije o sukobu Izraela i Hamasa, o kojoj bi danas trebalo da se glasa u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), poziva se na "hitan i održiv prekid neprijateljstava kako bi se omogućio bezbedan i nesmetan humanitarni pristup u Pojasu Gaze i trenutno i bezuslovno oslobađanje svih talaca", prenose izraelski mediji.

Kao i u prethodnoj rezoluciji o zahtevu za prekid vatre na koju su 9. decembra SAD u SB UN stavile veto, ni u novom nacrtu teksta eksplicitno se ne pominje Hamas, ali neodređeno se osuđuju "svi neselektivni napadi na civile", navodi Tajms of Izrael.

U tekstu nacrta se potvrđuje podrška "rešenju o dve države" i naglašava važnost ujedinjenja Pojasa Gaze sa Zapadnom obalom pod palestinskim upravom.

Nacrt nove rezolucije Saveta bezbednosti predstavile su arapske zemlje, a prema tvrdnjama neimenovanih, dobro upućenih uzvora u diplomatskim krugovima, pregovori o novom tekstu su u toku.

Prošle nedelje je Generalna skupština UN je velikom vecinom usvojila neobavezujuću rezoluciju, kojom se zahteva hitan humanitarni prekid vatre u Gazi i momentalno, bezuslovno oslobađanje svih talaca.

Ukupno 193 člana Generalne skupštine Ujedinjenih nacija glasala su većinski za prekid vatre, sa 153 glasa "za".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading