META NA INSTAGRAMU PRIKUPLJALA PODATKE DECE BEZ SAGLASNOSTI RODITELJA: Odbijala da ugasi profile koji pripadaju deci mlađoj od 13 godina

Autor:

Svet

27.11.2023

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovu tvrdnju dokazuje dokument iz tekuće federalne tužbe protiv kompanije iz Menlo Parka.

META NA INSTAGRAMU PRIKUPLJALA PODATKE DECE BEZ SAGLASNOSTI RODITELJA: Odbijala da ugasi profile koji pripadaju deci mlađoj od 13 godina

Foto: Shutterstock


Kompanija Meta je najmanje od početka 2019. godine odbijala da ugasi većinu Instagram naloga koje pripadaju decoj mlađoj od 13 godina i prikupljala je njihove lične podatke bez saglasnosti roditelja, pokazuje dokument iz tekuće federalne tužbe protiv kompanije iz Menlo Parka. 

Prema tužbi u 54 tačke, Meta je prekršila niz američkih državnih zakona o zaštiti potrošača, kao i Pravilo o zaštiti privatnosti dece na mreži (COPPA), prenosi CNN.

- Metini sopstveni zapisi otkrivaju da su na Instagramu prisutni milioni dece mlađe od 13 godina, kao i da stotine hiljada tinejdžera troše više od pet sati dnevno na ovoj platformi - navodi se u sudskom dokumentu.

U nezapečaćenoj tužbi se takođe ističe da je Meta znala da njen algoritam može usmeriti decu ka štetnom sadržaju. 

Prema internoj komunikaciji kompanije Meta koja se citira u dokumentu, zaposleni su napisali da su zabrinuti zbog toga što "sadržaj na Instagramu deluje negativno na mlade između 10 i 12 godina i utiče na njihovo mentalno stanje", kao i da Instagramovi algoritmi vode ove mlade u negativne spirale i povratne petlje iz kojih je teško izaći.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading