ODREĐEN PRITVOR ZA NEMARNU MAJKU IZ SRBOBRANA: Deca pobegla zbog zlostavljanja, pronađena nakon dva dana

Autor:

Vesti

27.11.2023

12:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snežana se nije odazivala sudskim pozivima što je bio razlog da joj se odredi pritvor.

ODREĐEN PRITVOR ZA NEMARNU MAJKU IZ SRBOBRANA: Deca pobegla zbog zlostavljanja, pronađena nakon dva dana

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

Osnovni sud u Vrbasu odredio je pritvor do 30 dana Snežani Đ. iz Srbobrana protiv koje se pred ovom pravosudnom institucijom vodi postupak za dva krivična dela zapuštanja i zlostavljanja maloletnog lica.

Osnovno javno tužilaštvo u Vrbasu je protiv nje pre vise od godinu dana podnelo optužni predlog jer su joj u avgustu 2021. dok je boravila u Nišu, pobegla dva deteta koja su tada bila stara devet odnosno pet godina. Nakon što su devojčica i njen brat pronađeni, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu protiv nje je podneta krivična prijava ali je s obzirom na to da Snežana živi u Srbobranu, niško pravosuđe ustupilo predmet na dalje postupanje kolegama u Vrbasu.

Mada je od podnošenja optužnog predloga prošlo više od godinu dana, suđenje nije moglo da se sprovede jer se Snežana nije odazivala sudskim pozivima što je bio razlog da joj se odredi pritvor.

- Optuženoj je određen pritvor kako bi se obezbedilo njeno prisustvo glavnom pretresu u ktivičnom postupku koji se protiv nje vodi pred ovim sudom. Ova mera je primenjena zbog neuspešnog dostavljanja poziva na glavni pretres – rečeno je u Osnovnom sudu u Vrbasu.

Kako se saznaje, sud nije uspeo da Snežani dostavi poziv za glavni pretres jer ona boravi i u Srbobranu i u Svrljigu zbog čega sudsko pismeno nije moglo da joj bude uručeno.

Snežani je određen pritvor do 30 dana ali sud ima mogućnost da ga na predlog tužilaštva produži ukoliko ustanovi da za to postoje zakonski uslovi.

Nestanak devojčice i njenog brata, što je dovelo do procesuiranja njihove majke, policiji je prijavljen 2. avgusta 2021. godine a pronađeni su dva dana kasnije u Beogradu, gde su po sopstvenom priznanju otišli svojevoljno jer ih je majka zlostavljala.

Snežana je, kako je tada kazala novinarima, iz Vrbasa došla u niško selo Gornji Matejevac gde se udala, ali je ubrzo napustila muža pa je na poziv „prijatelja“ koga je upoznala u Nišu, boravila sa decom u njegovoj kući u ulici Ćirila i Metodija. Prema njenim navodima, 2. avgusta njen sin i ćerkica su otišli u park Čair da se igraju, dala im je 700 dinara da se „provedu“ a kako ih nije bilo do večernjih časova, njihov nestanak prijavila je policiji.

Foto: RINA

 

 

S obzirom na to da je nestalo dvoje male dece, niška policija je odmah krenula u intenzivnu potragu za njima a pronađeni su zahvaljujući informaciji dobijenoj od jednog putnika u autobusu Niš – Subotica koji ih je prepoznao sa fotografija. Nakon što su pregledom nadzornih kamera sa niške autobuske stanice potvrđeni njegovi navodi, policija je obavila razgovor sa majkom od koje su saznali da ima rođake u Beogradu. Deca su pronađena kod tih ljudi ali su odbijala da se vrate kod majke tvrdeći da ih je zlostavljala i tražila od njih da prose pa ih je zbrinuo Centar za socijalni rad.

Snežana je u razgovoru sa novinarima nakon pronalaska dece, negirala da ih je zapuštala i zahtevala da se bave prošnjom.

- Sve je to izmišljeno da bi mi deca bila oduzeta, ništa od toga što se piše nije istina. Vi ste sa mnom razgovarali, videli ste moje ponašanje, ja nisam takva osoba kakvom me opisuju. Neću dozvoliti da mi oduzmu decu. U Srbobranu imam kuću potpuno opremljenu, primam socijalnu pomoć od 32.000 što je za mene i moje troje dece sasvim dovoljno – pričala je tada ova žena.

Neposredno pre ovog događaja, Snežani je umrla devojčica stara šest meseci. Komentarišući ovu tragediju, ona je takođe isključila svoju odgovornost za smrt deteta ističući da je preminulo od bolesti.

Kako se navodi u zakonu, roditelj usvojilac, staralac ili drugo lice koje grubim zanemarivanjem svoje dužnosti zbrinjavanja i vaspitavanja zapusti maloletno lice o kojem je dužno da se stara, kazniće se zatvorom do tri godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading