SUDAR TITANA: Bajden i Si Đinping naći će se OČI U OČI 15. novembra u San Francisku

Autor:

Svet

08.11.2023

08:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednici SAD i Kine, Džozef Bajden i Si Đinping, planiraju da održe bilateralne razgovore 15. novembra u San Francisku, na marginama samita lidera Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC).

SUDAR TITANA: Bajden i Si Đinping naći će se OČI U OČI 15. novembra u San Francisku

Foto: Tanjug-AP Youtube

Ovaj sastanak dolazi u trenutku kada ove dve svetske sile pokušavaju da pronađu načine za ublažavanje svog jakog rivalstva, uprkos stalnim geopolitičkim tenzijama.

Bajden i Si su se prethodno sastali u novembru prošle godine na Baliju, u Indoneziji, tokom samita Grupe 20. Bela kuća je saopštila da bi Bajden trebalo da otputuje u San Francisko 14. novembra, dan pre otvaranja samita na kojem će učestvovati 21 pacifička država, uključujući Australiju, Hong Kong, Japan, Peru, Južnu Koreju, Tajvan i Tajland.

Kineski šef diplomatije Vang Ji posetio je Vašington krajem oktobra i odvojeno se sastao sa Bajdenom, državnim sekretarom Entonijem Blinkenom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džejkom Salivanom. Iako neslaganja dve sile oko važnih pitanja ostaju, Vašington i Peking su u više navrata saopštavali da žele da „odgovorno“ upravljaju bilateralnim odnosima i osiguraju da njihova konkurencija ne pređe u sukob.

Ovaj sastanak predstavlja važan korak u nastojanjima obe zemlje da pronađu zajednički jezik i izbegnu dalje eskalacije tenzija. Očekuje se da će se na sastanku razgovarati o nizu pitanja, uključujući trgovinske sporove, ljudska prava, klimatske promene i regionalnu bezbednost. Međutim, iako su očekivanja visoka, ostaje da se vidi da li će ovaj sastanak doneti konkretne rezultate ili će samo poslužiti kao platforma za dalje razgovore.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading