BIĆE RAZORNIJA I PRECIZNIJA NEGO BILO KOJA DO SADA: Amerikanci razvijaju novi tip BOMBE, 24 puta jači od bačene na Hirošimu!

Autor:

Svet

07.11.2023

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Džon Plamb, pomoćnik ministra odbrane SAD rekao je da ova zemlja ima odgovornost prema građanima da u svom arsenalu oružja ima i ono koje je sposobno da uzvrati na eventualne napade spolja

BIĆE RAZORNIJA I PRECIZNIJA NEGO BILO KOJA DO SADA: Amerikanci razvijaju novi tip BOMBE, 24 puta jači od bačene na Hirošimu!

Foto: Shutterstock,

Ko je rekao mir? Sjedinjene Američke Države teško. Prateći trend pooštravanja sukoba u svetu, američko ministarstvo odbrane objavilo je ovih dana da se nastavlja razvoj moderne varijante nuklearne bombe B61, preciznije B61-13, kao i da je na Kongresu da uskoro ratifikuje to.

Odluka je donesena u skladu sa Revizijom nuklearnog oružja za 2022. godinu i dolazi u trenutku kada se vodeće sile sveta ponovo prse time ko ima bolje naoružanje.

Džon Plamb, pomoćnik ministra odbrane SAD rekao je da ova zemlja ima odgovornost prema građanima da u svom arsenalu oružja ima i ono koje je sposobno da uzvrati na eventualne napade spolja.

Bomba B61-13 zamenila bi primerke B61-7 u nuklearnim zalihama, a imala bi i snagu sličnu onoj te bombe, ekvivalentnu 360 kilotona TNT-a, što je otprilike 24 puta više od eksplozivne snage one koju je SAD bacio na Hirošimu u Japanu tokom Drugog svetskog rata. Detonacija je tada prouzrokovala smrt između 70 i 140 hiljada ljudi.

Ova nova bomba koja se razvija bila bi sposobna da jednim pogotkom uništi neko teško, masivno postrojenje.

- Bomba B61-13 bila bi poslednji korak u rešavanju izazova vrlo dinamičnog bezbednosnog trenutka u svetu. Dala bi nam dodatnu sigurnost - rekao je Plamb.

Prvi primerak B61 bombe proizveden je još tokom Hladnog rata. Novi primerci, zaključno sa B61-13 zapravo preuzimaju bojeve glave starijih tipova bombi, ali su stavljene u nova kućišta.

Ipak, B61-13 nije najrazornija bomba koju ima Amerika. To je i dalje B83-1 od 1,2 megatona za koju je administracija predsednika Džoa Bajdena rekla da će je povući iz upotrebe.

Federacija američkih naučnika (FAS) izjavila je da je B61-13 “politička nuklearna bomba”.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading