ZAPAD SPREMIO MIROVNI PLAN ZA UKRAJINU, TVRDE DA JE DOSTA! Evo šta se nudi Kijevu, a šta Moskvi! PREGOVORI U MAĐARSKOJ ILI KAZAHSTANU!

Autor:

Svet

30.10.2023

18:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vreme je za "mudru diplomatiju", stoga je potrebno voditi pregovore pod uslovima koji odgovaraju obema stranama. Preduzećemo sve moguće korake da to omogućimo, rekao je Tokajev

ZAPAD SPREMIO MIROVNI PLAN ZA UKRAJINU, TVRDE DA JE DOSTA! Evo šta se nudi Kijevu, a šta Moskvi! PREGOVORI U MAĐARSKOJ ILI KAZAHSTANU!

Foto: Tanjug/AP

Zapad će ponuditi Rusiji mirovni plana za Ukrajinu koji podrazumeva novi sistem bezbednosti, suverenitet i neutralnost Ukrajine. Moskvi će zauzvrat biti vraćena oteta imovina i ukinute sankcije! Ovako izgleda, istina još uvek nezvanična, ponuda koja je stigla zaraćenim stranama, a delegacije Kijeva i Moskve mogle bi da o mirovnom sporazumu pregovaraju u Kazahstanu ili Mađarskoj!

Da Zapad i određeni krugovi u SAD sve više uviđaju da se rat u Ukrajini mora zaustaviti, otkriva i Dag Bendou iz Instituta Kejto. On napominje da Ukrajina ne može da pobedi Rusiju, a puno učešće NATO u sukobu je samoubistvo.

- Sjedinjene Države i evropske zemlje moraju Rusiji da ponude novi sistem bezbednosti koji poštuje ukrajinski suverenitet i preuzima njenu neutralnost. Odbijanje Kijeva da pregovara sa Moskvom fatalna je greška. Neki Amerikanci žele da vode "rat do poslednjeg Ukrajinca", ali sukob koji je u toku još je štetniji za Zapad od ruske pobede. Čak i pretvaranje da se podržava povratak Donbasa i Krima takođe treba napustiti. Moramo da se dogovorimo - jasan je Bendou.

Tajna diplomatija

Da se skriveno od očiju javnosti vode ozbiljni pokušaji da se Kijev i Moskva dovedu za pregovarački sto, potvrdio je pre nekoliko dana i predsednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev.

Sve koči američka "duboka država"!

Mirenje Moskve i Kijeva za sada koči američka "duboka država".

Predsednik SAD Džo Bajden uporno ponavlja kako su pobede Kijeva i Jerusalima "od vitalnog značaja za američku nacionalnu bezbednost".

- Hamas i Putin predstavljaju različite pretnje. Ali imaju nešto zajedničko. Oni žele da unište demokratiju - tvrdi američki predsednik.

On je poslao zahtev Kongresu za dodatno finansiranje pomoći Ukrajini i Izraelu.

- Ovo je pametna investicija koja će generacijama isplatiti dividende za američku bezbednost - rekao je Džo Bajden.

On je na sastanku s nemačkim kancelarom Olafom Šolcem otkrio da su i Rusija i Ukrajina izrazile želju da razgovaraju, ali da još uvek nije jasno na kojoj platformi i na kojem nivou će se to odvijati.

- Vreme je za "mudru diplomatiju", stoga je potrebno voditi pregovore pod uslovima koji odgovaraju obema stranama. Preduzećemo sve moguće korake da to omogućimo - dodao je Tokajev.

U "ubeđivanje" Rusije i Ukrajine da otvore pregovore uključila se i Mađarska. Ministar spoljnih poslova Budimpešte Peter Sijarto ponudio je da severni sused Srbije na sebe preuzme organizaciju pregovora Moskve i Kijeva.

- Mađarska je spremna ako oni to budu želeli - rekao je Sijarto.

Rusija je spremna

Iz Moskve poručuju da je Rusija uvek spremna za razgovore. Svetlana Žurova, prva zamenica predsednika Komiteta Državne dume za međunarodne odnose, tvrdi da Kijev ne želi da razgovara o tačkama koje je Rusija odavno predstavila kao uslove za prekid neprijateljstava, a neki od njih su - da Ukrajina prekine neprijateljstva, da Zapad zaustavi isporuku oružja, da se potvrdi neutralan status Ukrajine i priznaju nove teritorijalne realnosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kaže da se Zapad sada već plaši kakvo je čudovište podigao, s obzirom na to da ih ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski i njegovi saradnici sve manje slušaju i prave ozbiljne probleme.

(Republika/Informer)

Bonus video

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading