UDAR U SRCE AMERIKE! Saudijska Arabija donela neočekivanu odluku! NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO!

Autor:

Svet

13.10.2023

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saudijska Arabija bila je spremna da uspostavi odnose sa Izraelom kao deo sporazuma koji je uključivao vojnu i nuklearnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je Rijad u početku bio voljan da ostavi po strani pitanje izraelskih ustupaka Palestincima, Rojters sada se situacija promenila nakon najnovijih ratnih dešavanja.

UDAR U SRCE AMERIKE! Saudijska Arabija donela neočekivanu odluku! NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO!

Foto: Tanjug/AP

Saudijska Arabija je odlučila da zamrzne planove za normalizaciju odnosa sa Izraelom, prenosi Rojters, pozivajući se na informacije od dva pouzdana izvora.

Razlog za ovu promenu odluke je strah da bi takav korak mogao izazvati negativne reakcije arapskih zemalja u regionu koje podržavaju Palestinu.

Prema ranijim informacijama, Saudijska Arabija bila je spremna da uspostavi odnose sa Izraelom kao deo sporazuma koji je uključivao vojnu i nuklearnu saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama. Iako je Rijad u početku bio voljan da ostavi po strani pitanje izraelskih ustupaka Palestincima, Rojters sada navodi da se situacija promenila nakon najnovijih nasilnih dešavanja.

Prvi izvor upućen u razmišljanja Saudijske Arabije izjavio je da su pregovori trenutno obustavljeni i da će pitanje ustupaka Izraela Palestincima postati veći prioritet kada se pregovori ponovo obnove.

- Normalizacija se već smatrala tabuom u arapskom svetu. Ovaj rat to samo pojačava - izjavio je saudijski analitičar Aziz Algašijan.

Takođe, Rojtersov izvor izjavio je da je Vašington ovog vikenda vršio pritisak na Rijad da osudi napade Hamasa, ali je saudijski ministar spoljnih poslova, princ Fejsal bin Farhan, odbio ovaj zahtev.

Regionalni konflikt takođe je bio razlog telefonskog razgovora između saudijskog prestolonaslednika i iranskog predsednika, koji je usledio nakon što je inicijativa uz posredovanje Kine podstakla zalivske rivale da obnove diplomatske odnose u aprilu. U saopštenju Saudijske Arabije navedeno je da je prestolonaslednik Mohamed bin Salman izrazio svoju zabrinutost zbog dalje eskalacije nasilja i podržao napore za zaustavljanje konflikta.

Visoki iranski zvaničnik je potvrdio da je cilj telefonskog razgovora bio podrška Palestini i sprečavanje širenja rata u regionu.

- Poziv je bio dobar i obećavajući - dodao je iranski zvaničnik.

Saudijska Arabija nije izdala dodatne informacije o razgovoru, ali je naglasila svoj nepopustljiv stav u podršci "palestinskoj stvari" i izražavanju žaljenja zbog gubitka nevinih života.

Rojters takođe ističe da zalivske države izražavaju zabrinutost da bi Iran mogao biti uvučen u konflikt. Aleks Vatanka, direktor Programa za Iran na Bliskoistočnom institutu u Vašingtonu, istakao je da su saudijske i iranske vizije regiona počele da se razilaze.

Dok Saudijci veruju da bi regionalna saradnja i ekonomski razvoj trebali biti prioritet, Iran se čini da više naglašava potrebu za borbu protiv Izraela.

Bonus video:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading